Social Climate Tech News

Mon 01 2022
Image

Hvordan behandle tog som fly den europeiske modellen

by bernt & torsten

Å krysse grensen med tog i Europa er dyrere enn å fly. Hvorfor er det slik, og hvordan kan det gjøres?

n Europa regnnettverket ble utviklet nasjonalt, og hvert land har imponerende tognettverk; krysse inn i et annet land kan ha

Å ta et tog fra sentrum til sentrum, sier London til Paris, er mye mer effektivt enn å fly samme rute. Mange velger å ta flyet da det tilbyr billigere billetter. Er billettene billigere hvis vi teller hjelpekostnadene for å komme til og fra sentrum til en flyplass?

Hvis du teller i kostnaden for å reise til en flyplass fra sentrum og tiden det tar å reise til flyplassen, tiden du må være på flyplassen, og tiden det tar å sjekke inn, klare sikkerhetskontroller og gå ombord fordelene med billige flybilletter vs en togbillett jevner ut.

Før det kan være et felleseuropeisk tognettverk der du kan reise fra Narvik, Norge til Istanbul, Tyrkia, uten å bytte tog, må noen få ting utarbeides:

  • For det første er jernbanens teknologiske spesifisitet hovedsakelig preget av vanskelig og kostbar interoperabilitet mellom jernbaneinfrastrukturer (nemlig spor) og togoperasjoner (hovedsakelig lokomotiver og vogner). Slik interoperabilitet gjør tilgangskonkurransen vanskelig og tilfører kompleksitet til anbud siden investeringer i jernbaneinfrastruktur og togvirksomhet har forskjellige tidshorisonter.
  • For det andre er det faktum at jernbaner aldri er selvfinansiering. I gjennomsnitt vil en betydelig del av ethvert jernbanesystem alltid subsidieres i EU for ca. 50% av kostnadene. Videre betales offentlige subsidier for en del av infrastruktur- og togvirksomheten, og skaper dermed problemer for anbud og potensielle markedsforvrengninger, for ikke å nevne potensielle statsstøtteproblemer.
  • Det tredje er at mange infrastrukturforvaltere eller integrerte selskaper står i gjeld, og dermed forvrenger nivået på spillefeltet og reiser spørsmål om statsstøtteregler.
  • Den fjerde spesifisiteten, mens den har eksistert i lang tid, har nylig blitt mye forverret av digitalisering, nemlig intermodal konkurranse. Faktisk vil stadig flere spørsmål og beslutninger om anti-tillit til jernbaner måtte vurdere utviklingen i tilstøtende markeder, spesielt i langdistansebussen og langdistansemarkedet for bildeling.

I arbeidet med å løse disse problemene vil EU-kommisjonen øke konkurransen som hovedverktøy for å gjøre jernbanen mer konkurransedyktig og fremme det modale skiftet fra vei til jernbane i passasjer og gods. Verken modalt skift eller konkurranse i jernbane har skjedd betydelig, selv om begge ikke nødvendigvis er direkte relatert. Faktisk er modalt skifte (og spesielt reduksjonen av bruken av privatbilen) avhengig av mange andre ting, inkludert oljepriser, internalisering av miljø eksternaliteter på veitransport, fremvoksende intermodal konkurranse med busstransport og nye former for deling av mobilitet.

Her er en utmerket video som forklarer den europeiske tognettverkskonkurransen.

Share:

Leave A Comment