Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hongarije faciliteert houtkap in beschermde bossen om gascrisis het hoofd te bieden

Hongarije zag af van milieuregels die inheemse bossen beschermen tegen houtkap, wat de steeds extremere stappen aantoont die de regering bereid is te nemen om zich voor te bereiden op de energietekorten van komende winter.

De stijging van de energieprijzen na de Russische invasie van Oekraïne heeft de regering gedwongen om een van de kenmerkende beleidsmaatregelen van premier Viktor Orban, de genereuze subsidies op de consumptie van huishoudens, gedeeltelijk te schrappen. Hongarije loopt het risico op tekorten, ook al heeft Orban onder de EU-leden de nauwste banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Een nooddecreet van de regering dat donderdag werd gepubliceerd, vergemakkelijkt het kappen van inheemse boomsoorten – waaronder eiken en beuken – in beschermde bossen, terwijl andere beperkingen voor houthakkers worden versoepeld. De overheid heeft scholen ook opgedragen om te controleren of ze kunnen overschakelen op brandhout van gas voor verwarming.

De verkoopprijs van brandhout steeg in juni met 18% ten opzichte van een jaar geleden, aldus het Hongaarse bureau voor de statistiek. De verwachting is dat het verder zal stijgen in de herfst, omdat huishoudens op zoek gaan naar alternatieven voor dure gasverwarming. De regering verbood vorige week de export van brandhout om de aanvoer op peil te houden.

De recente versoepeling van de milieuregels zal Hongarije kwetsbaarder maken voor de gevolgen van klimaatverandering zonder zelfs maar een kortetermijnboost te geven aan de energiezekerheid, zei het Wereld Natuur Fonds in een verklaring.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: