Press "Enter" to skip to content

Hawaii får sin sidste sending kul nogensinde

Det er slutningen på en beskidt æra på Hawaii. Statens sidste kulforsendelse nogensinde ankom til Oahu onsdag på vej til det sidste tilbageværende kulfyrede kraftværk, som vil blive lukket i september.

De nyligt ankomne 15.000 tons kul er til AES Hawaii kraftværket, det største kraftværk på Oahu og den vigtigste kilde til øens elektricitet. Anlægget på 180 megawatt leverede 13% af statens samlede strøm i 2018.

Hawaii har drevet et aggressivt skift mod vedvarende energi. I 2014 lovede staten at komme til 100% vedvarende energi inden 2045, den første stat til at afgive et netto-nul løfte, mens den forsøgte at udfase fossile brændstoffer og revidere sin energistruktur.

I 2020 forbød Senatet Bill 2629 på Hawaii at bruge kul til strøm på øerne. Ejerne af AES Hawaii havde allerede annonceret anlæggets pensionering, før kulforbuddet blev vedtaget, men sammen med andre kulforbud i stater som Oregon og Illinois sender løftet et stærkt budskab om statens hensigter.

På trods af sine rigelige naturressourcer og potentiale for vedvarende energiprojekter har Hawaiis energimix traditionelt været stærkt afhængig af kul og olie; det bruger mere olie til elektricitet end nogen anden stat. I 2015 kom mere end 67% af dens elektricitet fra olie, mens mere end 15% kom fra kul. Disse fossile brændstoffer importeres alle fra andre lande, hvilket hjælper med at gøre Hawaiis elomkostninger til de højeste i landet og næsten tre gange det nationale gennemsnit.

Vedvarende energi har gjort store fremskridt i de senere år. Ifølge VVM-redegørelsen blev solenergianlæg næsten fordoblet fra 2015 til 2020, hvilket i høj grad skyldes øgede loftsplader. I 2021 leverede vedvarende energikilder ifølge en rapport fra forsyningsselskabet Hawaiian Electric mere end halvdelen af al energi til Hawaii og Maui amter, de næst- og tredje mest folkerige amter i staten.

Men statens overgang, herunder lukningen af AES-fabrikken i september, er ikke uden nogle bump. Anlæggets ejer, AES Corporation, sagde, at nogle af de vedvarende projekter, det havde til hensigt at bruge til at erstatte de kulfyrede kraftværker, endnu ikke er kommet online på grund af forskellige problemer, herunder problemer med forsyningskæden. Virksomheden sagde, at den ville brænde olie i mellemtiden.

De kampe, Oahu muligvis bliver nødt til at erstatte strømmen fra pensionistanlægget, kan indvarsle lignende udfordringer i resten af staten, når den går over til vedvarende energi.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: