Trykk “Enter” for å komme videre

Reduksjon av karbonavtrykket av flyreiser kan avhenge av raskt oppskalering av bærekraftige flydrivstoff

Når kjendiser kommer i brann for sine frivolous vaner med høyutslipps private jetfly, drømmer en gruppe selskaper, forskere og ingeniører om en verden der jetsett ville komme til en mye lavere karbonkostnad.

Ifølge IPCC er den globale luftfartsindustrien ansvarlig for ~ 2% av alle menneskeskapte klimagassutslipp årlig. Amerikanske flyselskaper har som mål å redusere SINE CO2-utslipp med 50% innen 2050 sammenlignet med 2005-nivåer, men i motsetning til andre former for transport, kan ikke fly stole på elektrifisering alene. Mens oppstart utvikler batterier til fly, vil lange flyreiser sannsynligvis kreve en annen løsning.

Et svar er bærekraftig flydrivstoff (SAF), et biodrivstoff laget av planter eller avfallsmaterialer. Den fungerer på samme måte som dagens petroleumsbaserte jetdrivstoff, og produserer 50-80% færre karbonutslipp i løpet av livssyklusen. Denne teknologien gir også en mulighet til å lage lavkarbonbrensel som kan fungere bedre enn tradisjonelle jetdrivstoff. Likevel er SAF i dag dyrere enn petroleumsbaserte alternativer.

For at flyselskapene skal nå klimamålene, må produksjonen og bruken av SAF skaleres raskt. Med økende etterspørsel fra flyselskaper og føderal finansiering jobber selskaper for å redusere kostnadene og gjøre den raske veksten til virkelighet.

Etter tallene

Å nå netto nullutslipp i luftfart innen 2050 vil kreve fortsatt forbedringer av drivstoffeffektivitet i fly og et mye, mye større utvalg av SAF, ifølge en julirapport fra klimaeksperter og bransjeledere om å nå netto null. Det ville også kreve kommersialisering av noen nye fly innen midten av 2030-tallet.

Skala: Global SAF-produksjonskapasitet må vokse til minst 5 ganger størrelsen på den nåværende rørledningen innen 2030.

Industrien trenger rundt 300-400 nye SAF-anlegg – som vanligvis tar minst fem år å bygge – innen 2030 for å skalere opp så raskt. Ifølge rapporten vil produksjonskapasiteten da måtte øke enda raskere, med så mye som 9x fra 2030 til 2050
.
Bare for å holde luftfartsutslippene på samme nivå som i 2019 etter hvert som etterspørselen etter flyreiser fortsetter å vokse, vil det kreve mellom 40 og 50 milliarder dollar i gjennomsnittlige investeringer hvert år frem til slutten av tiåret, hvorav de aller fleste vil bevege seg mot utvidelse av SAF-produksjon og oppstrøms infrastruktur.

USA har som mål å produsere 3 milliarder liter SAF årlig innen 2030 og 35 milliarder liter innen 2050.

Pris: SAF er fortsatt dyrere enn petroleumsbasert flydrivstoff, noe som er en betydelig utfordring. Drivstoff forventes å utgjøre 24% av luftfartsindustriens driftskostnader i år, ifølge estimater fra IATA.

Prisene på jetdrivstoff nådde 4,04 dollar per gallon i juni – dobbelt så mye som de var i 2019, ifølge U.S. Bureau of Transportation Statistics. Økende kostnader for fossilt brensel kan bidra til å øke den alternative etterspørselen, men gjennomsnittsprisen på SAF i USA er fortsatt mye høyere til 8,14 dollar per gallon, ifølge GlobalAir.

Oppsiden er at mange SAF-er drop-in drivstoff, som kan raffineres med eksisterende utstyr og infrastruktur og brukes av nåværende fly. Ifølge rapporten betyr dette at kapitalkostnadene for flyselskapene til å begynne å bytte i SAF er ubetydelige sammenlignet med investeringene som kreves i drivstoffproduksjonskapasiteten.

Offentlig og privat fremgang

Å nå utslippsreduserende mål og luftfartsindustrien vil kreve et press fra både offentlig og privat sektor.

Den amerikanske regjeringen jobber for å akselerere SAF FoU, demonstrasjon og utplassering. Versjonen av loven om inflasjonsreduksjon vedtatt av Senatet inkluderer 500 millioner dollar i bevilgning til økt salg og bruk av biodrivstoff, samt skattefradrag for SAF.

Selskaper går også videre med å ta UT SAF-er i markedet:

I juli kunngjorde Boeing et samarbeid med Alder Fuels for å utvide den globale produksjonen av SAF. Selskapet forventer å fullføre sin første fabrikk i 2024.

LanzaJet, som produserer en SAF ved å konvertere avfallsgasser fra industrielle prosesser til etanol, har mottatt investeringer fra Microsoft og Shell og bygger sin første fabrikk i Georgia.

Fremover: En av de største utfordringene med å stole mer på biodrivstoff er å sikre nok bærekraftig biomasse til å levere produksjonen av SAF.

Den globale etterspørselen etter flydrivstoff forventes å bli mer enn doblet fra 2019 til 2050, så å produsere nok SAF kan kreve flere hundre millioner tonn biomasse hvert år. Om lag 340 millioner tonn biomasse er tilgjengelig i USA, og det er konkurranse om den summen fra andre sektorer. Og å produsere noen av råvarene til disse biodrivstoffene kan kreve endringer i arealbruken som forstyrrer andre karbonfangstsykluser, ifølge forskere.

Vær den første til å kommentere

Leave a Reply

%d bloggers like this: