Trykk “Enter” for å komme videre

Europa står overfor en energipandemi

Europa står overfor en ny pandemilignende situasjon der samfunnskollaps truer mange land. Året med dårlige politiske beslutninger om energipolitikken i EU har skapt en situasjon der land i EU ikke er forberedt på den kommende vinterens høye energipriser. Dagens strategi i enkelte EU-land er å begrense strømprisene eller kompensere folk for økte kostnader gjennom midlertidige skattelettelser.

Når alt blir dyrere, fungerer det ikke å kompensere folk for den minste økningen i utgifter.

Problemet

Elektrisitetsmarkedsanalytikere har spådd at prisen for oppvarming av en standardvilla i den sørlige halvdelen av Sverige i løpet av de fem vintermånedene kan stige med 10.000 svenske kroner i måneden.Tilsvarende prisøkninger truer mange europeiske land der de kalde temperaturene ikke er så høye, men strømprisene er enda høyere enn i Sverige.

Selv for mange strømkrevende selskaper betyr dette ekstremt høye kostnader som kan gjøre det umulig å fortsette virksomheten.Bedrifter advarer allerede om at nedbemanning forventes, og i verste fall en rekke konkurser.

Hvor mange gjennomsnittlige husholdninger kan betale ekstra SEK 10.000 i måneden for en vare som er umulig å leve uten?Selvfølgelig kan vi spare energi ved å senke innetemperaturen og forbedre energieffektiviteten.Det er mulig å spare litt på marginen.Men den enorme kostnaden kan ikke hjelpes.Hvis det er en ekstra kald vinter, skinner kostnaden enda mer.

Hvis folk er arbeidsløse, vil det være enda mer utfordrende å betale regningene sine, noe som kan utløse et boligkrasj hvis panikkfolk blir tvunget til å selge sine leiligheter og hus fordi de ikke har råd til kombinasjonen av stigende renter og skyhøye strømpriser.

Hvis det blir dyrere å kjøre elbil, noe som er dyrere å kjøpe enn en bensindrevet bil, trues en viktig del av klimaovergangen.

Regjeringen ser på energi, spesielt elektrisitet, fra et sentralisert perspektiv. Med interesse fra lobbyister er politiske partier på riktig strøm utsolgt fra en statskontrollert tjeneste til selskaper som handler med strøm spotpriser på strømbørsene som EEX og Nord Pool.

Løsningen

Det er en løsning på denne galskapen på hvordan elektrisitet omsettes og distribueres; endringer, motstand og protester fra selskaper og enkeltpersoner som vil miste mest, vil utvilsomt skje.

Løsningen er å desentralisere boligstrøm, noe som gjør det lettere for folk å plassere vindmøller og solcellepaneler på husene sine. I Sverige er det tilsvarende Statista 2,1 millioner ett- og tomannsboliger. Så hvis du plasserer en 4kw vind- og solkombinasjon på hvert tak, vil du ha en kombinert effekt på 8,4 gigawatt med maksimal effekt. Fordi sol og vind ikke alltid er på topp, er en mer realistisk energikapasitet omtrent 2 gigawatt. Et atomanlegg produserer derimot generelt ca. 1 gigawatt kraft.

Hvorfor SOL og vind

Boligmarkedet har vært fokusert på solenergi. Vinden er også en viktig ressurs, og derfor er en sol- / vindkombinasjon det beste alternativet, da SUN bare skinner noen timer om dagen. Vinden kan være tilgjengelig 24×7 – selvfølgelig vet vi at det er dager uten vind, ofte, når det ikke er vind, er det klart, og SUN skinner om dagen. Å ha lagringskapasitet vil være avgjørende for å gjøre boligstrøm til en norm.

Hva er nødvendig

Det må være en adskillelse av boliger av kommersiell elektrisitet, endre politikk og deregulere boligstrøm, og få strømselskapene til å kjøpe strøm fra boligoverkapasitet. Det som blokkerer i dag handler om penger, strømselskapet tjener penger på kostnadene ved bruk av kraftledninger, forbindelsen til et strømnett, og å selge elektralitet til bolig, myndigheter, gjennom politikk, tjener penger på å beskatte elektralitet til innbyggere og strømselskaper.

Hvis vi skal jobbe for velstand, det grønne skiftet og ikke i gjeld til beboerne over strømkostnadene, må vi begynne å tenke utenfor bankhvelvet. Vi må ha en mer sosial tilnærming til viktige ressurser, en delingsmodell i stedet for en profitttenkning.

Vær den første til å kommentere

Leave a Reply

%d bloggers like this: