Social Climate Tech News

Tue 09 08 2022
Image

Det globale skovareal er faldet med 60 procent siden 1960, viser undersøgelse

by bernt & torsten

En ny undersøgelse har fundet et alarmerende tab i skovområder globalt, herunder at det globale skovareal pr. indbygger er faldet fra 1,4 hektar i 1960 til kun 0,5 hektar pr. person i 2019, et fald på 60%.

Forskningen fra Center for Biodiversity and Climate Change, Forestry and Forest Products Research Institute (FFPRI) og offentliggjort i Environmental Research Letters fandt en samlet skovnedgang på 81,7 millioner hektar siden 1960.

Ifølge undersøgelsen nåede det globale bruttoskovtab i perioden (1960 til 2019) 437,3 millioner hektar, hvilket opvejer den samlede bruttoskovgevinst på 355,6 millioner hektar i løbet af den tid.

Dette skovtab kombineret med en stigende befolkning fra ca. 3 milliarder mennesker i 1960 til 7,7 milliarder mennesker i 2019 har ført til en reduktion på 60 % i skovarealet pr. indbygger. Tab af denne skala vil påvirke millioner af mennesker, forklarede undersøgelsen.

Skovene dækker i øjeblikket næsten en tredjedel af planeten og er afgørende for biodiversiteten. Globalt er skovene hjemsted for mere end 60.000 træarter og giver levesteder for omkring 80% af alle paddearter, 75% af fuglearterne og 68% af pattedyrarterne, ifølge Fn’s Miljøprogram. Men skovenes forsvinden og splintring truer disse unikke arter.

Men mennesker har ændret næsten 75% af jorden på Jorden, herunder skove. Ud over at true biodiversiteten advarer FN om, at skovene er vigtige for at bremse klimaændringerne og støtte alt liv på Jorden, herunder menneskeliv. Skovrydning og andre former for jordforringelse bidrager også til at øge zoonotiske sygdomme.

Selvom ulovlig skovhugst spiller en rolle i skovtab, er hovedårsagen til skovrydning landbruget, da mere og mere jord bliver jævnet med jorden for at dyrke afgrøder eller opdrætte husdyr. Mere global overvågning, bevarelse og genplantning af skov er nødvendig for at bevare skovarealer og forhindre store tab af biodiversitet.

Share: