Social Climate Tech News

Wed 03 2022
Image

DeepMind hittade strukturen hos nästan alla proteiner som vetenskapen känner till

by bernt & torsten

DeepMind släpper en gratis utökad databas med sina förutsägelser om strukturen hos nästan alla proteiner som vetenskapen känner till, meddelade företaget, ett dotterbolag till Googles moderbolag Alphabet.

DeepMind förvandlade vetenskapen 2020 med sin programvara AlphaFold AI, som producerar mycket exakta förutsägelser av proteiners strukturer – information som kan hjälpa forskare att förstå hur de fungerar, vilket kan hjälpa till att behandla sjukdomar och utveckla mediciner. Det började först offentligt släppa AlphaFolds förutsägelser förra sommaren genom en databas byggd i samarbete med European Molecular Biology Laboratory (EMBL). Den första uppsättningen inkluderade 98 procent av alla mänskliga proteiner.

Nu expanderar databasen till över 200 miljoner strukturer, “som täcker nästan varje organism på jorden som har fått sitt genom sekvenserat”, sa DeepMind i ett uttalande.

Proteinstrukturer från AlphaFold används redan i stor utsträckning av forskarteam över hela världen. De citeras i forskning om saker som en malariavaccinkandidat och honungsbins hälsa. “Vi tror att AlphaFold är det viktigaste bidraget AI har gjort för att föra fram vetenskaplig kunskap hittills,” sade Pushmeet Kohli, chef för AI för vetenskap på DeepMind, i ett uttalande.

Alphabet fortsätter att bygga vidare på framgångarna med AlphaFold. Alphabet lanserade ett företag som heter Isomorphic Labs som kommer att inrikta AI-verktyg på läkemedelsupptäckt, och även om det är skilt från DeepMind kommer de två företagen att samarbeta. DeepMind startade också ett labb vid Francis Crick Institute, där forskare kan köra experiment som testar informationen från AI-systemet.

Att ha enkel tillgång till förutspådda proteinstrukturer ger forskare ett uppsving i forskningsinsatser över det vetenskapliga landskapet – som de som försöker förstå hur komplexa processer fungerar i kroppen eller vilka molekyler som kan användas för att rikta in sig på saker som föroreningar.

Share:

Leave A Comment