Social Climate Tech News

Wed 03 2022
Image

Urban Climate Justice: Forbinder social retfærdighed og dekarbonisering

by bernt & torsten

Byer i det globale syd kan hoppe over de kulstofintensive stier, der er skabt af det globale nord ved at støtte dekarbonisering – reduktion af kulstofemissioner – og reagere på langvarige sociale, økonomiske og miljømæssige uligheder.

Grøn-blå infrastruktur og naturbaserede løsninger kan levere på klimamål og sundhedsmæssige og sociale fordele. Uformelle boliger bør blive vigtige steder for handling, idet klimarobust opgradering giver øget adgang til vand, ren energi og kulstoffattige boliger.

Byplanlægningen skal omfatte uformelle bosættelser, når der leveres offentlig transport af høj kvalitet og inklusiv aktiv mobilitet (såsom cykel- og fodgængerinfrastruktur). Vertikalt integrerede bypolitikker skal prioritere udryddelse af energifattigdom gennem produktion og elektrificering af vedvarende energi og øget støtte til den cirkulære økonomi (navnlig til uformelle affaldsplukkere og andre marginaliserede grupper).

Problem

Globale klimaretfærdighedsbevægelser og politisk forskning har i høj grad fokuseret på det historiske ansvar for emissioner blandt rigere og højt udledende nationalstater, fordelingen af klimarisici og den økonomiske og sociale trivsel for befolkninger, der er berørt af klimapolitik og -indsats.

Vi er imidlertid nødt til hurtigst muligt at uddybe vores forståelse af, hvordan dekarboniseringsindsatsen kan gavne de fattige i byerne, hvordan klimarisici fordeles i byerne, og hvordan byer kan udvikle modstandsdygtige, socialt retfærdige nettonulemissionsbaner i forskellige sociale, politiske og økonomiske sammenhænge.

En ud af syv mennesker bor i uformelle bosættelser globalt, de fleste uden anstændige boliger, sanitet, vand eller andre basale tjenester. Uformelle bosættelser har relativt lave CO2-fodaftryk, og enhver infrastrukturel investering, der omfatter fokus på dekarbonisering, vil gøre det muligt for disse samfund at omgå de kulstofintensive baner, der er i gang i andre dele af byen.

Mens finansieringskilderne til opgradering af uformelle bosættelser er begrænsede, kan klimafinansiering med fokus på afbødning prioritere investeringer i byinfrastruktur, der også imødekommer de uopfyldte behov i lavindkomstsamfund og uformelle samfund.

Klimafinansieringen til byerne går overvejende til OECD-landene og Kina. Byer i lav- og mellemindkomstlande modtager små mængder klimafinansiering på trods af hurtig byvækst. Derfor kan mange anstrengte lokale regeringer i det globale syd se behovet for at reducere kulstofemissionerne i byer som et umuligt mandat.

Der er åbenlyse muligheder for CO2-emissioner i forbindelse med boliger og levering af basale tjenesteydelser i uformelle bosættelser, men der er få eksempler på dekarboniseringsinitiativer, der også giver anledning til centrale mål med hensyn til fattigdomsbekæmpelse, social inklusion og retfærdighed for de fattigste samfund.

Drivkraften bag iieds nylige arbejde med klimaretfærdighed i byerne i forbindelse med uformelle bosættelser er et påvist behov for mere integrerede data om klimasårbarhed, kulstofforbrug og fattigdom for at sikre, at afbødningsinvesteringer forfølger klimaretfærdighed.

Velorganiserede deltagelsesprocesser skal prioriteres, således at politikker, planlægning og gennemførelse integrerer de særlige behov hos lavindkomstgrupper og marginaliserede grupper for at beskytte sig mod utilsigtede negative sociale eller økonomiske virkninger af afbødningsinvesteringer.

Opløsning

Byerne tilbyder vigtige muligheder for at reagere på klimaændringer. Men at gå fra snak om klimaretfærdighed til handling kræver, at man reagerer direkte på gennemgribende spørgsmål om ulighed og daglige uretfærdigheder, som de fattige i byerne står over for.

Forskning i lokalt drevet byudvikling og opgradering af bosættelser viser, hvordan teknokratiske interventioner, der ikke skaber tilstrækkelig plads til lederskab for marginaliserede grupper, vil undergrave bestræbelserne på at udvikle transformative og retfærdige veje til dekarbonisering.

Transformative politikker og regler er presserende nødvendige for radikalt at ændre den måde, folk lever, forbruger, arbejder og bevæger sig rundt i byen. Men medmindre sådanne ændringer udformes ud fra alle borgeres behov, vil svarene være top-down, undlade at reagere på lokale sammenhænge og være mere tilbøjelige til at give bagslag. Dette vil potentielt uddybe de sociale og økonomiske uligheder.

Klimapolitisk forskning har identificeret flere prioriterede sektorer til at reducere kuldioxidemissionerne i byer. Mange af disse findes på nationalt reguleringsniveau, men kræver et tæt samarbejde med de lokale myndigheder, for at de kan gennemføres. Gennemførelsen af bestræbelserne på at reducere CO2-emissionerne i mange lande vil kræve, at man arbejder med uformelhed snarere end imod det.

Der er plads til at lære af de overkommelige boliger og opgraderingsløsninger, der er banebrydende af lokale regeringer og organiserede samfund i uformelle bosættelser i hele det globale syd. IIED arbejder med langsigtede partnere med følgende politiske krav:

  • Der er behov for mere decentrale data om klimasårbarhed, emissioner og fattigdom/ulighed i byerne for at styre investeringer i klimaretfærdighed i byinfrastruktur og især uformelle bosættelser
  • For at nå de globale klimamål i byerne er det en aktiv koordinering med samfundsmæssige aktører og sociale bevægelser, der går ind for retfærdige og inkluderende byer. Dette afhænger af, at græsrodsorganisationer informeres og organiseres omkring afbødningsprioriteter og finansieringsformer, og hvad disse betyder for deres prioriteter, og
  • Nationalt bestemte bidrag (NDC’er) og kommunale klimahandlingsplaner og -politikker bør tilpasses de socioøkonomiske udviklingspolitikker. De bør lægge særlig vægt på, hvordan klimainvesteringsprioriteterne imødegår de eksisterende sociale og miljømæssige uligheder i byen. Dette skal ledsages af velorganiserede deltagelsesprocesser eller arbejde med velorganiserede samfundsgrupper/sammenslutninger af fattige i byerne, der fokuserer på at udvikle investeringsorienterede forslag.

Share:

Leave A Comment