Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zelfs lage niveaus van luchtvervuiling kunnen de gezondheid schaden, blijkt uit onderzoek

Een studie uitgevoerd in Canada, een van de schoonste landen ter wereld, zou regeringen kunnen helpen nadenken over toekomstige manieren om met luchtvervuiling om te gaan.

Overvloedige gegevens van de beruchte smog van Londen in 1952 geven aan dat het inademen van hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen onze gezondheid schaadt. Dit voedt het idee van de jaren 1900 van doelen voor de kwaliteit van onze lucht. De nieuwe studie bekeek de gezondheidsschade van luchtvervuiling echter vanuit een andere hoek.

Volkstellingsgegevens voor meer dan 7 miljoen Canadezen tussen 1981 en 2016 werden gecombineerd met luchtvervuilingsgegevens om te bepalen of kleine hoeveelheden deeltjesvervuiling nog steeds schadelijk waren.

Ondanks de relatief schone lucht, bleek uit de studie dat bijna 8.000 Canadezen elk jaar vroeg sterven aan luchtvervuiling in de buitenlucht. Met name zelfs mensen in de schoonste gebieden ervoeren een impact op hun gezondheid.

Schade aan luchtvervuiling werd gezien bij concentraties die ongeveer de helft van de nieuwste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie bedroegen en slechts een kwart van de voor Engeland voorgestelde doelstelling voor 2040.

De Canadese studie was een van de drie gefinancierd door het Amerikaanse Health Effects Institute. De andere twee keken naar meer dan 60 miljoen mensen in de VS en 27 miljoen in Europa. Ze kwamen tot vergelijkbare conclusies: er kan geen ondergrens worden gebruikt om een veilige luchtkwaliteit te definiëren. Dit betekent dat overheden hun ambities rond het stellen van doelen voor de slechtste lucht die mensen moeten inademen niet moeten beperken.

Vorige maand waarschuwde een beoordeling in het VK dat luchtvervuiling bijdraagt aan dementie, en een beoordeling in de VS toonde aan hoe astma kan beginnen met blootstelling aan luchtvervuiling door verkeer. Hoewel het Verenigd Koninkrijk en de Europese landen zich inzetten voor het verminderen van de gemiddelde deeltjesvervuiling en de algehele vervuiling die door elk land wordt geproduceerd, onderstreept het groeiende bewijs de noodzaak van actie om de luchtvervuiling overal te verbeteren, vooral voor jonge en kwetsbare mensen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: