Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Är det dags att upphöra med katternas rätt att ströva omkring?

Sällskapskatter dödar sångfåglar i miljontals, såväl som gnagare och annat vilda djur. Men hur mycket hot utgör de, och bör de hållas inomhus? Experternas åsikter är delade

Det pågår ett omfattande fågelräddningsuppdrag i staden Walldorf. Som ett av Tysklands sista hem för den markhäckande krönlärkan, är det lokala distriktet ivrigt att skydda sina tre återstående häckande par. Följaktligen har de beordrat invånarna att låsa in sina katter inomhus under sommaren under de kommande tre åren eller få höga böter: 500 € (420 £) om en katt fångas utomhus; 50 000 € om den tar en utrotningshotad lärka.

Debatten om frigående katter har rasat i USA i flera år. Forskning har visat att katter – mestadels vilda men även husdjur – dödar miljarder amerikanska fåglar och däggdjur årligen. Och även om det främst är motiverat av upplevda risker från prärievargar och trafik, håller 70 % av amerikanska kattägare nu sina katter inne, upp från 35 % i slutet av 1990-talet.

Brittiska kattägare känner annorlunda: cirka 70 % släpper ut sina katter, en liknande andel som andra europeiska länder. Tillgång till naturen anses vara bra för katternas välbefinnande, en position som delas av välgörenhetsorganisationer som Cats Protection och Battersea Dogs & Cats Home, och det finns få rovdjur att oroa sig för. EU har till och med deklarerat att man tror på fri rörlighet för katter.

Men katter är produktiva jägare av vilda djur i Storbritannien och Europa också. En studie som publicerades i april uppskattade att katter i Storbritannien dödar 160 till 270 miljoner djur årligen, en fjärdedel av fåglarna. Den verkliga siffran kommer sannolikt att vara ännu högre, eftersom studien använde 2011 års kattbestånd på 9,5 miljoner; det är nu närmare 12 miljoner, förstärkt av den pandemiska husdjursvillan. Sett tillsammans med sjunkande fåglar i EU och Storbritannien är det ”ganska alarmerande”.

SongBird Survival hävdar att det handlar om att uppmärksamma fåglar som redan är under press. Många av dessa fågelarter som finns på [UK birds of conservation concern]-listan liknar faktiskt de fågelarter som ofta fångas av katter.

Ta grönfinken. Ett utbrott av den parasitinducerade sjukdomen trikomonos ledde till en minskning av befolkningen med 65 % i Storbritannien i mitten av 2000-talet, vilket gjorde att den hamnade på den röda listan för bevarande. Som markmatare är det ett enkelt byte för katter. Dunnock, vars antal har sjunkit med mer än en tredjedel sedan 1960-talet på grund av försvinnande matkällor, är en annan markmatare och frekvent kattbyte. Den finns för närvarande på den bärnstensfärgade listan.

Så borde britterna anta det amerikanska sättet och avstå från fri roaming? Det kanske redan händer. Även om det är tidiga dagar, håller en växande minoritet sina katter helt inomhus.

Istället rekommenderar Cats Protection ett utegångsförbud för katter från skymning till gryning, som man hoppas ska vara en ”win-win”; SongBird Survival och RSPB stöder också ett sådant drag. Katter och fåglar är mest aktiva i skymning och gryning. Det finns vissa bevis för att katter blir påkörda av bilar på natten något oftare än under dagen.

För att ytterligare minska jakten kan människor göra sina trädgårdar fågelvänliga och låta sina katter bära färgglada haklappar (bevisen på klockor är mindre tydliga). Att utfodra katter med en diet med protein från kött minskar mängden bytesdjur de tar hem, liksom att leka med dem i minst 10 minuter om dagen.

Det handlar om att människor tar ansvar för sitt djur. Vad det betyder kan dock visa sig vara en kulturell skillnad.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: