Social Climate Tech News

Tue 09 2022
Image

5 skäl att skapa ett stort biosfärreservat i Stilla havet utanför Latinamerika

by bernt & torsten

De östra tropiska Stilla havets vatten är hem för en bländande mängd liv, från valar, hajar och havssköldpaddor till tumlare, tonfisk, koraller och sjöfåglar. Nu, efter nästan två decennier av samarbete, säger presidenterna i Colombia, Costa Rica, Ecuador och Panama att det är dags att skydda och bevara detta blomstrande marina ekosystem genom att etablera en gränsöverskridande gräns på 500 000 kvadratkilometer (193 000 kvadratkilometer). biosfärreservat, som skulle vara ungefär lika stort som Spanien och ett av de största i världen.

I november 2021 undertecknade de fyra presidenterna ett avtal om att skapa ett biosfärområde som skulle hjälpa till att koppla samman vatten som antingen är eller snart kommer att skyddas nära Cocos Island (Costa Rica), Cordillera de Coiba (Panama), Galápagosöarna (Ecuador), och öarna Gorgona och Malpelo (Colombia). Under det senaste året har varje land gjort nya åtaganden för att skydda dessa ekologiska hot spots och lovat att skydda minst 30 % av sina respektive exklusiva ekonomiska zoner.

Att skydda vägarna mellan regionens biologiska hot spots – som redan är ekologiskt kopplade till varandra – skulle skydda tonfisk, hajar, rockor, valar, fåglar, havssköldpaddor och många andra varelser som är beroende av dessa korridorer för att föda, samla in, föröka sig. , och föda. Vetenskapen visar att stora, bevarade områden som omfattar flera livsmiljöer och skyddar migrationsvägar och nyckelhabitat bättre kan säkerställa populationernas anslutning, vilket sedan kan hjälpa arter att bygga motståndskraft i en föränderlig miljö. Förutom de naturliga fördelarna skulle reservatet också stödja livsmedelsförsörjning och stärka lokala ekonomier.

Reservatet skulle bygga på ett mellanstatligt initiativ från 2004, känt som Eastern Tropical Marine Corridor (även känd under sin spanska förkortning, CMAR) som ger ett formellt – om än frivilligt – sätt för de fyra länderna att arbeta tillsammans om utmaningar som påverkar regionens vatten. Insatsen har resulterat i ett växande samarbete om havsvård, ökat samarbete och kunskapsutbyte mellan marina skyddade områden, ökad politisk samordning mellan miljöministrar och intagande av gemensamma ståndpunkter. Till exempel, 2020, som svar på en stor, utländskt flaggad industriflotta som opererade nära Galápagos marinreservat, utfärdade CMAR ett gemensamt uttalande som tog upp oro över hot mot biologisk mångfald och uppmanade det internationella samfundet att stärka övervakningen och kontrollen av fiskeaktiviteter.

Dessutom har en bred koalition av filantropiska och icke-statliga organisationer nyligen lovat tekniskt och ekonomiskt stöd för att hjälpa Colombia, Costa Rica, Ecuador och Panama att uppnå sin vision om att etablera biosfärreservatet. Som koalitionsmedlem arbetar Pew Bertarelli Ocean Legacy Project tillsammans med valda ledare, samhällen, inhemska grupper, regeringstjänstemän, vetenskapsmän och andra icke-statliga organisationer för att stödja dessa ansträngningar.

Fem skäl att skapa biosfärreservatet i östra tropiska Stilla havet

1 Skydda marina arter och ekosystem

Regionens biologiskt rika vatten stödjer vitala marina ekosystem med mer än 600 marina arter, inklusive ett extraordinärt antal som är endemiska, inhemska eller migrerande. Regionen har viktiga livsmiljöer för valar, tonfisk, rockor, havssköldpaddor, fåglar och några av världens högsta koncentrationer av hajar. Ett biosfärområde skulle lägga till och stärka skyddet av detta enorma, unika, oersättliga och sammanlänkade ekosystem.

2 Ekologisk anslutning

Östra tropiska Stilla havets sammanlänkade ekosystem stödjer ett brett utbud av liv, inklusive cirka 160 endemiska och migrerande marina arter. Och som allt icke-mänskligt liv på jorden känner inte organismerna i CMAR-vatten igen nationella gränser. Hållbarhet för dem beror på hur väl deras livsmiljöer – och områdena runt dem – är sammankopplade och skyddade.

Genom att inkludera fyra länders betydande marina territorium skulle biosfärreservatet hjälpa till att skydda vägarna för mycket migrerande och hotade arter som korsar dessa nationella gränser. Vetenskapen visar att stora, bevarade områden som omfattar flera livsmiljöer och skyddar migrationsvägar och nyckelhabitat kan förbättra befolkningarnas anslutningsmöjligheter, vilket sedan kan hjälpa till att bygga motståndskraft i en föränderlig miljö.

3 Klimatmotståndskraft

Våra hav, klimat och biologiska mångfald är oupplösligt sammanlänkade. Det växande trycket från skadliga mänskliga aktiviteter, såsom fiske från internationella industriflottor och klimatförändringar, hotar framtiden för regionens vatten för både människor och natur. Genom att skapa ett av de största skyddade områdena på planeten skulle biosfärområdet hjälpa till att bygga klimatmotståndskraft, vända förlusten av biologisk mångfald och stödja de många samhällen som är beroende av ett blomstrande hav.

Forskare säger att väldesignade och välskötta marina reservat kan hjälpa marina ekosystem och människor att anpassa sig till fem viktiga effekter av klimatförändringar: havsförsurning, höjning av havsnivån, ökad intensitet av stormar, förändringar i artfördelning och minskad produktivitet och syre. tillgänglighet. Forskning visar också att reserver kan främja upptag och långtidslagring av kol från utsläpp av växthusgaser, särskilt i kustnära våtmarker, vilket bidrar till att minska takten i klimatförändringen. Det föreslagna CMAR-biosfärområdet, om det är väl utformat och förvaltat, skulle gynna klimatet, planeten och människorna.

4 Stötta människor och natur

Utöver fördelarna för naturen skulle reservatet också stödja livsmedelssäkerhet för miljontals människor och stärka lokala ekonomier. CMAR:s havsekosystem stödjer miljarder dollar årligen i lokal ekonomisk aktivitet. Bara det kommersiella fisket genererar cirka 2 miljarder dollar årligen. Det nya biosfärområdet skulle också bidra till att uppmuntra hållbar forskning, turism och fiske på ett sätt som genererar ekonomisk aktivitet samtidigt som havet skyddas.

5 Regionalt samarbete

Regionens biologiskt rika vatten stödjer vitala marina ekosystem med mer än 600 marina arter, inklusive ett extraordinärt antal som är endemiska, inhemska eller migrerande. Regionen har viktiga livsmiljöer för valar, tonfisk, rockor, havssköldpaddor, fåglar och några av världens högsta koncentrationer av hajar. Ett biosfärområde skulle lägga till och stärka skyddet av detta enorma, unika, oersättliga och sammanlänkade ekosystem.


Vår planets och mänsklighetens hälsa beror på ett blomstrande hav. Och eftersom det som händer i en del av havet ofta har konsekvenser tusentals mil bort, måste regeringar samarbeta för att uppnå och upprätthålla en hälsosam global havsmiljö. Samarbete om bevarande i östra tropiska Stilla havet, Colombia, Costa Rica, Ecuador och Panama visar andra regeringar att ambitiösa långsiktiga regionala projekt är genomförbara. Pew Bertarelli Ocean Legacy Project uppmuntras att se filantropiska och ideella samhällen arbeta med regeringarna för att stödja en samarbetsstrategi för att säkerställa hållbarhet för den östra tropiska Stillahavskorridoren.

Share:

Leave A Comment