Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Världens första fungerande ”sandbatteri” kan lagra energi i månader

Strävan efter förnybar kraft har inneburit att forskare letar efter nya sätt att lagra energi på lång sikt. Medan batterier tillverkade av litium och andra jordmineraler kan användas för att fungera som energigårdar, blir lösningen ohållbar om hela världen går över till förnybara energikällor.

Schweiz ägnade 14 år åt att återanvända sina naturliga reservoarer som gigantiska vattenbatterier. Även om detta använder det månghundraåriga konceptet för att utnyttja den potentiella energin i vatten som lagras på en högre nivå, kan byggandet av sådana anläggningar kosta miljontals dollar. Den finska lösningen kan vara ett mycket billigare alternativ.

Hur fungerar sandbatteriet?

Precis som med konventionella energilagringssystem, när överskottskraft genereras genom förnybara källor än vad som krävs, riktas den mot sandbatteriet. Istället för att försöka flytta elektroner från en elektrod till den andra eller driva pumpar för att skicka vatten till en högre reservoar, använder ett sandbatteri resistiv uppvärmning för att öka temperaturen på luften, som sedan överförs till sand genom en värmeväxlare.

Med sandens smälttemperatur i hundratals grader Celsius har ett sandtorn en hög potential att lagra energi. Ännu viktigare, sand lagrar denna energi i många månader tillsammans, vilket gör det till en hållbar långsiktig lagringslösning.

Naturligtvis är nästa fråga att ställa om denna teknik är skalbar, och genom etableringen av deras företag, Polar Night Energy, har forskarna försökt svara på det också.

Det första kommersiella solbatteriet

I samarbete med ett litet kraftverk i staden Kankaanpää i västra Finland har Polar Night Energy byggt upp det första sandbatteriet i kommersiell skala. Fyllt inuti en hög grå silo finns cirka 100 ton sand som används i konstruktionen, ett relativt billigt alternativ till litium, kobolt och nickel som behövs för andra batterier.

För närvarande driver batteriet centralvärmesystemet för stadsdelen. När energipriserna är högre kan den varma luften i batteriet användas för att värma upp vattnet och sedan pumpas till kontor och bostäder i regionen.

Det finns några få hicka med vägen eftersom att omvandla värmen tillbaka till elektricitet inte är en så energieffektiv process, sa BBC i sin rapport. Ändå, även som en mekanism för att lagra värme, skulle batteriet vara extremt användbart för många industrier.

Finländarna är övertygade om att metoden kommer att bli en stor framgång under de kommande åren.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: