Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De dringende maatregelen die we moeten nemen om onze hete steden te koelen

Over de hele wereld kelderen de temperaturen in stedelijke gebieden. Wat kunnen we doen?

Met hittegolven die waarschijnlijk vaker zullen voorkomen, kan het nuttig zijn om te zien hoe andere gebruinde regio’s hun steden hebben aangepast om het hoofd te bieden.

In Dubai is een nieuwe openlucht winkelstraat zorgvuldig aangepast aan het woestijnklimaat. Het werd gepresenteerd als een nieuw concept voor deze natie die afhankelijk is van overdekte winkelcentra, ontworpen op dezelfde manier als een voetgangersstraat die bekend is bij mensen in minder droge klimaten. Een barmhartig briesje waaide over het trottoir en ik vroeg me af welk slim omgevingsontwerp de straat zoveel koeler deed aanvoelen dan de rest van de snikhete stad.

Tussen elke winkelunit waren rijen stralen bezig om verwerkte ijzige lucht in de 40C-hitte te pompen. Ondertussen spuwden generatoren aan de achterkant van het blok hete afvoerlucht uit, waardoor andere straten nog ondraaglijker werden voor degenen buiten het gekoelde privégebied.

Naarmate de temperaturen wereldwijd stijgen, waarbij Londen naar verwachting in 2050 als Barcelona zal aanvoelen en Madrid op Marrakech zal gaan lijken, bestaat het gevaar dat ac-buitenunits binnenkort net zo alomtegenwoordig worden als de terrasgaskachel – de kolossale emissies van beide versnellen het extreme weer dat ze zijn ontworpen om te verzachten.

Airconditioning is bijna uniek energie-intensief en het gebruik ervan zal alleen maar toenemen. Tijdens een recente hittegolf in Beijing ging de helft van de stroomcapaciteit van de stad naar ac. Naarmate het hete, ontwikkelingslanden welvarender worden en welvarende landen heter worden, schat het Internationaal Energieagentschap dat de energie die wordt besteed aan airconditioning tegen 2050 zal verdrievoudigen – een groei die overeenkomt met de huidige vraag naar elektriciteit in de VS en Duitsland samen.

Dus hoe kunnen we onze gebouwen, straten en openbare ruimtes aanpassen zonder energie-intensieve, mechanisch gekoelde lucht weg te pompen en onze planeet verder te verwarmen in het proces?

De grootste reden voor het stedelijke hitte-eilandeffect – dat steden tot 10C warmer kan maken dan nabijgelegen landelijke gebieden – zijn de dingen die ze zijn gemaakt van harde, donkere, dichte materialen zoals beton, baksteen, asfalt en asfalt, die de warmte van de zon overdag absorberen en ’s nachts opnieuw uitstralen. Het klinkt als een te eenvoudige oplossing, maar sommigen beweren dat een van de meest effectieve maatregelen om steden af te koelen is om hun oppervlakken licht te laten reflecteren in plaats van het te absorberen – vooral waar je misschien niet van plan bent te kijken: omhoog naar het dak.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dat het veranderen van daken in een helderdere, meer reflecterende kleur de dagtemperaturen met maximaal 3C kan verminderen tijdens een hittegolf. Dat klinkt misschien niet als een enorm verschil, maar de onderzoekers concludeerden dat een dergelijke vermindering het aantal hittegerelateerde sterfgevallen met maximaal een kwart zou kunnen verminderen – een enorme levensreddende maatregel, aangezien er meer dan 2.500 extra sterfgevallen door hitte waren tijdens de hittegolf van 2020.

Denk aan de mediterrane landen, waar de huizen wit zijn geschilderd. Hoe meer reflecterend het plafond, hoe lager de omgevingsluchttemperatuur zal zijn. Het aanpassen van slechts de helft van de industriële en commerciële gebouwen, met hun uitgestrekte daken, had dezelfde impact op het verlagen van de temperatuur als het aanpassen van een woongebouw in een stad – wat suggereert dat echte verandering gemakkelijk kan worden geïmplementeerd met een aanpassing van het planningsbeleid.

In de Verenigde Staten is de kruistocht met witte daken al aan de gang. Onderzoek van NASA heeft aangetoond dat een wit dak in New York City 23C koeler kan zijn dan een typisch zwart asfaltdak op de warmste zomerdag. De Cool Roofs-campagne van de stad, gelanceerd in 2009, heeft al meer dan 900.000 vierkante voet dakruimte bedekt met een witte reflecterende coating, waardoor bijna 4.000 ton CO2 per jaar wordt bespaard door koelemissies.

Ondertussen staat de met wegen gevulde stad Los Angeles voor een ander dilemma: meer dan 10% van het stedelijke landoppervlak is zwart asfalt en absorbeert tot 95% van de energie van de zon. Als reactie hierop heeft de stad wegen geschilderd met een witte reflecterende coating – voor een bedrag van $ 40.000 per mijl. Eerste metingen toonden aan dat de coating de temperatuur met maximaal 5C kon verlagen. Maar anderen hebben gesuggereerd dat hoewel het wegdek koeler kan zijn, het gereflecteerde zonlicht ervoor zorgt dat voetgangers in de buurt zich veel warmer voelen.

Hoewel de jury misschien uit is op de verdiensten van witte wegen, zijn de meeste stedenbouwkundigen het erover eens dat het planten van bomen een van de beste manieren is om steden af te koelen – zonder het risico van het reflecteren van zonlicht waar dat niet gewenst is. Naast de voordelen van biodiversiteit, overstromingsbeperking en vervuilingsreiniging, komt de verkoelende kracht van bomen van schaduw en transpiratie, wanneer het water in de boom als stoom door de bladeren wordt vrijgegeven. Een studie in Manchester wees uit dat straatbomen de oppervlaktetemperatuur met gemiddeld 12C verlaagden en dat betonnen oppervlakken die permanent in de schaduw stonden van een boombank in de zomer met maximaal 20C werden gekoeld. Een recente Zwitserse studie van bijna 300 steden in heel Europa kwam tot vergelijkbare conclusies, maar het ontdekte ook dat groene ruimtes zonder bomen een verwaarloosbaar verkoelend effect hadden – en in sommige gevallen waren boomloze groene ruimtes zelfs warmer dan de omliggende stedelijke gebieden, vanwege het gebrek of schaduw. Pas op voor greenwashers.

Hoewel moeilijker te implementeren dan groen, hebben waterwegen ook een krachtig verkoelend effect op steden door verdamping en door luchtstromingen te kanaliseren. Een studie van de rivier de Don, die door Sheffield stroomt, onthulde dat het verkoelende effect van deze kleine rivier zich uitstrekte tot in omliggende gebieden tot 30 meter afstand, met name in groene ruimtes of straten die uitkwamen op de rivier.

In Seoul werd de Cheonggyecheon-rivier in 2005 nieuw leven ingeblazen, nadat hij sinds de jaren 1960 onder een verhoogde snelweg was begraven. Het bleek dat de temperaturen langs de waterwegen tot 6C koeler zijn dan op parallelle wegen een paar straten verderop – hoewel critici van het project van $ 900 miljoen beweren dat de locatie van de wegen binnen de gekoelde zone betekent dat het auto’s zijn, niet mensen, die van de voordelen genieten. Parijs heeft ook plannen overwogen om de begraven bièvre-rivier te herstellen, een waterweg die in 1899 werd beschreven als “olieachtig en zwart, gestreept met zuren, bezaaid met zeep en rotte puisten”, maar nu wordt gezien als een potentiële klimaatredder in een stad die de zomer zag. temperaturen bereikten meer dan 42C in 2019.

Als het gaat om het daadwerkelijke ontwerp van de gebouwen, begint onze regelgeving pas het hetere einde van de klimaatcrisis in te halen. Vorig jaar introduceerden de bouwwerkzaamheden voor het eerst een nieuw gedeelte over oververhitting, toepasselijk getiteld Deel O. Tot nu toe zijn de meeste milieuontwerpmaatregelen in Noord-Europa gericht op het warm houden van huizen, een taak die nog dringender is geworden door de brandstofkosten in de stratosfeer in de winter.

Het resultaat is dat de meeste moderne huizen zijn ontworpen met weinig aandacht voor stijgende temperaturen. De prevalentie van single-aspect flats (met ramen aan slechts één kant) laat geen mogelijkheid tot kruisventilatie, terwijl lagere plafondhoogten, grote hoeveelheden beglazing en gemeenschappelijke verwarmingssystemen bijdragen aan het ovengevoel, en verbeterde isolatieniveaus betekenen dat het nu veel moeilijker is voor warmte om eruit te komen zodra een appartement is verwarmd.

Andere regelgeving heeft onbedoelde gevolgen gehad. De noodzaak om ervoor te zorgen dat gemeenschappelijke buitenruimtes in bepaalde tijden van het jaar voldoende direct zonlicht ontvangen, heeft bijvoorbeeld geleid tot veel ontwikkelingen met appartementen die oost-west zijn georiënteerd en daarom vatbaar zijn voor oververhitting – omdat de zon in deze richtingen lager aan de hemel staat en dwars door de ramen schijnt.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: