Press "Enter" to skip to content

Texanske politikere vil ikke sige dette, men solenergi redder dem lige nu

Solenergi redder tex lige nu. Hedebølgerne, der brænder i USA og Europa, har skabt et enormt energibehov, da klimaanlæg er på overarbejde. Texas har for eksempel slået rekorder for energibehov mindst 11 gange denne sommer. Europa forsøger i mellemtiden at afvænne sig fra russisk produceret naturgas, hvilket øger efterspørgslen efter andre brændstofkilder.

Solenergi har i mellemtiden herligt udfyldt hullerne.

Det skyldes, at der har været en enorm stigning i investeringer i solenergi i de senere år. Dette har været drevet af flere faktorer, herunder offentlige incitamenter, kundernes efterspørgsel og især teknologiske fremskridt, der har gjort solenergi svimlende billig. Det solbeskinnede Texas – ikke ligefrem kendt for sine blødende liberale – har næsten tredoblet solkapaciteten denne sommer, end det havde sidste sommer.

Dette har vist sig at være en livreddende investering. Den ekstra strøm, der leveres af nyinstalleret solenergi, har (indtil videre) sandsynligvis forhindret rullende strømafbrydelser denne sommer.

Hvis der er nogen mulige fordele ved den ulidelige varme, der brænder den vestlige verden, eller for skyhøje priser på fossile brændstoffer, er det dette: De seneste begivenheder kan endelig hjælpe med at ændre omdømmet for vedvarende energi. Måske vil regeringerne endelig se fordelene ved at gå over til ren energi hurtigere.

Måske er de stadig ligeglade med at redde planeten – men i det mindste vil de gerne gøre det lettere for deres vælgere at klare at have allerede gjort planeten mindre gæstfri. Eller måske vil de gerne væk under tommelfingrene på modbydelige autoritære petrostater.

Vedvarende energi har fået et dårligt rap. Mange vælgere opfatter stadig sol og vind som en dyr nydelse, der pålægges dem af træhuggere. I virkeligheden er disse teknologier blevet ekstremt konkurrencedygtige i pris. Som jeg har bemærket før: Det er billigere at bygge og drive et helt nyt vind- eller solkraftværk, end det er at fortsætte driften af et eksisterende kulkraftværk.

Faktisk har investering i vedvarende energi (moderat) bidraget til at holde låget på smerteligt høje energipriser på det seneste, siger Ethan Zindler, analytiker hos BloombergNEF.

Kul- og gasfyrede anlæg skal betale for de brændstoffer, der driver dem, og disse brændstoffer er blevet ekstremt dyre. I modsætning hertil er de marginale omkostninger ved vedvarende energi tæt på nul: Når vindmølleparken eller solpanelet er installeret, er vind og solskin gratis.

Politikere nedgør også nogle gange vedvarende energi som upålidelig. De beskyldte (fejlagtigt) vindkraftsvigt for afbrydelser under Texas’ ekstreme kolde snap sidste år, selvom de vigtigste strømafbrydelser kom fra termiske kilder (gas, kul, atomkraft), der ikke var blevet overvintret.

Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor solen ikke skinner eller vinden ikke blæser. Men det er blevet let at forudsige disse perioder og planlægge omkring dem. Batteriteknologien forbedres også støt, hvilket muliggør opbevaring til senere brug.

Derudover er den maksimale energiefterspørgsel om sommeren ret godt matchet med maksimal solproduktion, som professor Gregory Nemet fra University of Wisconsin i Madison bemærker. Folk skruer mest op for AC, når det er solrigt udenfor.

Ekstrem varme kan gøre solenergiproduktionen mindre effektiv. Men indtil videre ser de største varmerelaterede afbrydelser af energiforsyningen (i Texas, Frankrig og Tyskland) ud til at involvere termiske producenter. Termiske anlæg kan for eksempel kræve store mængder kølevand.

Økonomiske kræfter gør allerede overgangen væk fra fossile brændstoffer uundgåelig. Det eneste spørgsmål er, hvor hurtigt det sker – før eller efter at planeten passerer ingen tilbagevenden – og hvor motiverede regeringer er til at fremskynde skiftet. For eksempel kan politikere finansiere mere F & U til batteriteknologi, tilbyde flere incitamenter til investeringer i vedvarende energi eller sætte en pris på kulstof.

Nylige tilbageslag i lovgivning og domstole i USA har gjort sådanne indgreb mere udfordrende. Og vælgerne har ikke ligefrem lagt to og to sammen endnu: Der er en kosmisk ironi i, at når verden brænder, klager mange over, at fossile brændstoffer burde være billigere.

Men vi har altid vidst, at denne overgang ville være smertefuld og politisk belastet, fordi vi ikke kan ændre alt fra den ene dag til den anden.

Folk kører på arbejde i de biler, de har. De sidder fast i den opvarmnings- eller køleteknologi, de allerede har investeret i. Når der er et stort chok for udbuddet af eller efterspørgslen efter fossile brændstoffer – desværre har vi begge dele – kan forbrugerne ikke bare skifte problemfrit til elbiler, varmepumper og tagsol. I stedet skal de absorbere disse dyre bump, hvilket gør dem lidt fattigere.

På kort sigt er det rimeligt, at politikerne forsøger at sænke olie- og naturgaspriserne for at begrænse deres vælgeres lidelser. Men vores ledere bør også aggressivt presse på for mere ren energi – hvilket hidtil har forhindret nutidens varme- og energikrise i at forværres og en dag kan forhindre os i at udholde denne dyre smerte igen.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: