Social Climate Tech News

Wed 27 07 2022
Image

Texaanse politici zullen dit niet zeggen, maar zonne-energie bespaart hen op dit moment

by bernt & torsten

Zonne-energie bespaart de tex op dit moment. De hittegolven in de VS en Europa hebben een enorme energievraag gegenereerd, omdat airconditioners overuren maken. Texas heeft bijvoorbeeld deze zomer minstens 11 keer records gebroken voor energiebehoeften. Europa probeert zich ondertussen te ontdoen van door Rusland geproduceerd aardgas, waardoor de vraag naar andere brandstofbronnen toeneemt.

Zonne-energie heeft ondertussen ketogeen de gaten opgevuld.

Dat komt omdat er de afgelopen jaren een enorme opleving is geweest in investeringen in zonne-energie. Dit is gedreven door verschillende factoren, waaronder overheidsstimulansen, de vraag van klanten en vooral technologische vooruitgang die zonne-energie duizelingwekkend goedkoop heeft gemaakt. Het zonovergoten Texas – niet bepaald bekend om zijn bloedende liberalen – heeft deze zomer de zonnecapaciteit bijna verdrievoudigd dan vorige zomer.

Dit is een levensreddende investering gebleken. De extra stroom die wordt geleverd door nieuw geïnstalleerde zonne-energie heeft (tot nu toe) waarschijnlijk rollende stroomuitval deze zomer voorkomen.

Als er mogelijke voordelen zijn voor de ondraaglijke hitte die de westerse wereld verschroeit, of voor torenhoge prijzen van fossiele brandstoffen, is het dit: recente gebeurtenissen kunnen eindelijk helpen de reputatie van hernieuwbare energie te veranderen. Misschien zullen regeringen eindelijk de voordelen inzien van het sneller overstappen op schone energie.

Misschien geven ze nog steeds niet om het redden van de planeet – maar ze willen het in ieder geval gemakkelijker maken voor hun kiezers om ermee om te gaan dat ze de planeet al minder gastvrij hebben gemaakt. Of misschien willen ze wegkomen onder de duimen van irritante autoritaire petrostaten.

Hernieuwbare energie heeft een slechte rap gekregen. Veel kiezers zien zon en wind nog steeds als een dure aflaat, opgelegd door boomknuffelaars. In werkelijkheid zijn deze technologieën extreem concurrerend geworden in prijs. Zoals ik al eerder heb opgemerkt: het is goedkoper om een gloednieuwe wind- of zonne-energiecentrale te bouwen en te exploiteren dan om een bestaande kolencentrale te blijven exploiteren.

In feite heeft investeren in hernieuwbare energie de laatste tijd (gematigd) geholpen om het deksel op pijnlijk hoge energieprijzen te houden, zei Ethan Zindler, een analist bij BloombergNEF.

Kolen- en gascentrales moeten betalen voor de brandstoffen die hen van stroom voorzien, en deze brandstoffen zijn extreem duur geworden. Daarentegen zijn de marginale kosten van hernieuwbare energie bijna nul: zodra het windpark of zonnepaneel is geïnstalleerd, zijn wind en zon gratis.

Politici denigreren hernieuwbare energie soms ook als onbetrouwbaar. Ze beschuldigden (ten onrechte) windenergiestoringen van uitval tijdens de extreme koude snap van Texas vorig jaar, hoewel de belangrijkste stroomuitval afkomstig was van thermische bronnen (gas, kolen, kernenergie) die niet waren overwinterd.

Er zijn natuurlijk momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Maar het is gemakkelijk geworden om die periodes te voorspellen en eromheen te plannen. De batterijtechnologie verbetert ook gestaag, waardoor opslag voor later gebruik mogelijk is.

Bovendien is de piekvraag naar energie in de zomer redelijk goed afgestemd op de piek van zonne-opwekking, zoals professor Gregory Nemet van de Universiteit van Wisconsin in Madison opmerkt. Mensen verpesten de airco het meest als het buiten zonnig is.

Extreme hitte kan de productie van zonne-energie minder efficiënt maken. Maar tot nu toe lijken de grootste hittegerelateerde verstoringen van de energievoorziening (in Texas, Frankrijk en Duitsland) thermische producenten te betreffen. Thermische installaties kunnen bijvoorbeeld grote hoeveelheden koelwater nodig hebben.

Economische krachten maken de overgang van fossiele brandstoffen nu al onvermijdelijk. De enige vraag is hoe snel dat gebeurt – voor of nadat de planeet geen terugkeer meer heeft – en hoe gemotiveerd regeringen zijn om de verschuiving te versnellen. Politici kunnen bijvoorbeeld meer R&D financieren voor batterijtechnologie, meer prikkels bieden voor investeringen in hernieuwbare energie of een prijs zetten op koolstof.

Recente tegenslagen in wetgeving en rechtbanken in de Verenigde Staten hebben dergelijke interventies uitdagender gemaakt. En kiezers hebben nog niet precies twee en twee bij elkaar gezet: er zit een kosmische ironie in het feit dat wanneer de wereld brandt, velen klagen dat fossiele brandstoffen goedkoper zouden moeten zijn.

Maar we hebben altijd geweten dat deze overgang pijnlijk en politiek beladen zou zijn, omdat we niet alles van de ene op de andere dag kunnen veranderen.

Mensen rijden naar hun werk in de auto’s die ze hebben. Ze zitten vast in de verwarmings- of koeltechnologie waarin ze al hebben geïnvesteerd. Wanneer er een grote schok is voor vraag of aanbod van fossiele brandstoffen – helaas hebben we beide – kunnen consumenten niet zomaar naadloos overschakelen op elektrische voertuigen, warmtepompen en zonne-energie op het dak. In plaats daarvan moeten ze deze kostbare hobbels opvangen, waardoor ze een beetje armer worden.

Op korte termijn is het redelijk dat politici proberen de olie- en aardgasprijzen te verlagen om het lijden van hun kiezers te beperken. Maar onze leiders moeten ook agressief aandringen op meer schone energie – wat tot nu toe heeft voorkomen dat de huidige hitte- en energiecrisis verergert en ons op een dag kan beletten deze kostbare pijn opnieuw te doorstaan.

Share: