Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Stoppa användningen av biobränslen för att lindra matkrisen, säger den gröna gruppen RePlanet

Regeringar bör sätta ett moratorium på användningen av biobränslen och häva förbuden mot genetisk modifiering av grödor, har en grön kampanjgrupp uppmanat, inför en växande global livsmedelskris som hotar att uppsluka utvecklingsländer.

Att upphöra med EU:s krav på enbart biobränslen skulle frigöra ungefär en femtedel av den potentiella veteexporten från Ukraina och ännu mer av dess majsexport, tillräckligt för att göra en märkbar skillnad för sträckta livsmedelsförråd, enligt en analys av kampanjgruppen RePlanet.

Cirka 3,3 miljoner ton vete användes 2020 som råvara för EU:s biobränslen, och Ukrainas export av vete 2020 uppgick till cirka 16,4 miljoner ton. Cirka 6,5 ​​miljoner ton majs användes också för EU:s biobränslen, jämfört med cirka 24 miljoner ton som exporterades från Ukraina samma år.

Leveranser av vete och majs för export från Ukraina är redan under allvarligt hot från den ryska invasionen, med transporter som hålls upp och skördar skadade av kriget. Matpriserna stiger över hela världen, med kriget i Ukraina en nyckelfaktor.

Enligt RePlanet, i en rapport med titeln Stäng av Putin, måste regeringar sluta ge mandat att använda biobränslen.

Men mycket av biobränslet använde derivat från livsmedelsgrödor, inklusive vete, majs och matoljor. World Food Program har varnat för att de stigande priserna på dessa basvaror, som har drivits av en kombination av Covid-pandemin, klimatsammanbrott och kriget i Ukraina, skapar en global livsmedelskris.

I Storbritannien kräver Renewable Transport Fuel Obligation att cirka 10 % av de bränslen som tillhandahålls av fossila bränsleföretag är ”hållbara”, vilket i praktiken betyder biobränslen. Mängden som kan komma från livsmedelsgrödor är dock begränsad till 4 % och kommer att minska ytterligare till 2 % 2032.

RePlanet fann att även om den ursprungliga motiveringen för biobränslen var ett alternativ med lägre koldioxidutsläpp till fossila bränslen på grund av påverkan på mat, gödselmedel och energi som används för att producera spannmål och oljor och marken som omvandlats till jordbruk för att producera biobränslen, så finns det lite koldioxid. besparingar jämfört med fossila bränslen.

RePlanet hävdar också att konsumenter i rika länder bör äta mindre kött för att frigöra spannmål för människors dieter över hela världen och att förbuden runt om i världen – särskilt i EU – mot genetisk modifiering av grödor bör hävas för att göra högre skördar möjliga.

I en annan rekommendation som sannolikt kommer att bli kontroversiell, föreslår rapporten att EU:s ekologiska mål också bör förkastas till förmån för konventionella och intensiva jordbrukstekniker för att möjliggöra högre produktivitet.

Biobränslen diskuterades kort av G7-ledarna vid deras möte på Schloss Elmau i Tyskland förra månaden. Storbritannien lade fram ett förslag för världens största ekonomier att se över sin användning av biobränslen och sin roll i avkarboniseringen, med tanke på problem med livsmedelssäkerheten.

Men det slutliga meddelandet från ledarna innehöll bara resolutionen: ”Vi kommer att fortsätta att vara uppmärksamma när det gäller vår långsiktiga strävan mot alternativa bränslen för transporter, till våra mål om klimat och biologisk mångfald och livsmedelssäkerhet.”

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: