Press "Enter" to skip to content

Stop brugen af biobrændstoffer for at afhjælpe fødevarekrisen, siger den grønne gruppe RePlanet

Regeringerne bør indføre et moratorium for brugen af biobrændstoffer og ophæve forbud mod genetisk modifikation af afgrøder, har en grøn kampagnegruppe opfordret til, i lyset af en voksende global fødevarekrise, der truer med at opsluge udviklingslandene.

Afskaffelse af EU’s krav om biobrændstoffer vil frigøre omkring en femtedel af den potentielle hvedeeksport fra Ukraine og endnu mere af dets majseksport, nok til at gøre en mærkbar forskel for strakte fødevareforsyninger, ifølge en analyse fra kampagnegruppen RePlanet.

Omkring 3,3 millioner ton hvede blev anvendt i 2020 som råmateriale til EU’s biobrændstoffer, og Ukraines hvedeeksport i 2020 beløb sig til ca. 16,4 mio. ton. Der blev også anvendt ca. 6,5 mio. ton majs til BIOBRÆNDSTOFFER i EU sammenlignet med ca. 24 mio. ton eksporteret fra Ukraine samme år.

Forsyninger af hvede og majs til eksport fra Ukraine er allerede alvorligt truet af den russiske invasion, hvor forsendelser holdes op og høst beskadiges af krigen. Fødevarepriserne stiger over hele verden, med krigen i Ukraine en nøglefaktor.

Ifølge RePlanet skal regeringerne i en rapport med titlen Shut Down Putin stoppe med at give mandat til at bruge biobrændstoffer.

Men meget af biobrændstoffet brugte derivater fra fødevareafgrøder, herunder hvede, majs og madolier. Verdensfødevareprogrammet har advaret om, at de stigende priser på disse hæfteklammer, som har været drevet af en kombination af Covid-pandemien, klimasammenbruddet og krigen i Ukraine, skaber en global fødevarekrise.

I Det Forenede Kongerige kræver forpligtelsen til vedvarende transportbrændstof, at ca. 10 % af de brændstoffer, der leveres af fossile brændstofselskaber, er “bæredygtige”, hvilket i praksis betyder biobrændstoffer. Den mængde, der kan komme fra fødevareafgrøder, er dog begrænset til 4% og vil falde yderligere til 2% inden 2032.

RePlanet fandt, at selv om den oprindelige begrundelse for biobrændstoffer var et alternativ med lavere kulstofindhold til fossile brændstoffer på grund af indvirkningen på fødevarer, gødning og energi, der bruges til at producere korn og olier, og jorden omdannet til landbrug for at producere biobrændstoffer, er der lidt kuldioxid. besparelser i forhold til fossile brændstoffer.

RePlanet argumenterer også for, at forbrugere i rige lande bør spise mindre kød for at frigøre korn til folks kost på verdensplan, og at forbud rundt om i verden – især i EU – mod genetisk modifikation af afgrøder bør ophæves for at gøre højere udbytter mulige.

I en anden henstilling, der sandsynligvis vil være kontroversiel, foreslås det i betænkningen, at EU’s økologiske mål også bør afvises til fordel for konventionelle og intensive landbrugsteknikker for at muliggøre højere produktivitet.

Biobrændstoffer blev kort drøftet af G7-lederne på deres møde på Schloss Elmau i Tyskland i sidste måned. Det Forenede Kongerige fremsatte et forslag om, at verdens største økonomier skulle revidere deres anvendelse af biobrændstoffer og deres rolle i dekarboniseringen af hensyn til fødevaresikkerheden.

Men det endelige budskab fra lederne indeholdt kun beslutningen: “Vi vil fortsat være opmærksomme på vores langsigtede stræben efter alternative brændstoffer til transport, på vores mål om klima og biodiversitet og fødevaresikkerhed.”

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: