Social Climate Tech News

Fri 01 2022
Image

Revolutionerande nya schweiziska “vattenbatteri” kommer att bli en av Europas främsta förnybara energikällor

by bernt & torsten

Ett vattenbatteri som kan lagra el motsvarande 400 000 elbilsbatterier kommer att börja fungera i Schweiz. Det pumpade kraftverket byggdes in i en underjordisk grotta i den schweiziska kantonen Valais.

Med förmågan att lagra och generera stora mängder vattenkraft kommer batteriet att spela en viktig roll för att stabilisera strömförsörjningen i Schweiz och Europa.

Vad är ett vattenbatteri?

Ett vattenbatteri eller pumpkraftverk är en typ av lagring av vattenkraft. Batteriet är tillverkat av två stora vattenpölar som ligger på olika höjd.

Den kan lagra överflödig elektricitet genom att pumpa vatten från den nedre poolen upp till den högre poolen, vilket effektivt “laddar” batteriet. När el behövs vänds vattnets riktning. Vattenflödet roterar en turbin som genererar vattenkraft.

Hydrobatterier är särskilt användbara för att lagra överskottsenergi som produceras av intermittenta kraftkällor som vind, sol och kärnkraft. Energin pumpas upp till den översta poolen i tider av överproduktion och kan sedan frigöras för att producera energi under perioder med hög efterfrågan.

Vattenbatterier är den typ av nätenergilagring med största kapacitet som finns tillgänglig för närvarande.

Varför har Schweiz byggt ett enormt vattenbatteri?

Det schweiziska kraftverket, byggt av företaget Nant de Drance, kommer att tas i drift den 1 juli. Anläggningen har sex pumpturbiner och en total effekt på 900 MW, tillräckligt för att driva så många som 900 000 hem.

Med en lagringskapacitet på 20 miljoner kWh el hoppas man att vattenbatteriet kommer att spela en betydande roll för att stabilisera Schweiz och Europas energinät. Under perioder med hög efterfrågan, som under värmeböljor, kan batteriet minska sannolikheten för överbelastning av nätet.

De tekniska utmaningarna med att bygga ett vattenbatteri

Batteriet ligger 600 meter under jorden mellan reservoarerna Emosson och Vieux Emosson i Valais. Det tog 14 år att slutföra på grund av stora logistiska och tekniska utmaningar. För att skapa anläggningen behövde 18 kilometer tunnlar grävas genom Alperna.

Dessa tunnlar möjliggjorde transport av byggmaterial och prefabricerade byggnader in i berget. I hjärtat av anläggningen finns det stora maskinrummet som är nästan 200 meter långt och 32 meter brett.

Mellan 2012 och 2016 ökades höjden på Vieux Emosson-dammen med 20 meter för att reservoarerna skulle kunna lagra mer vatten och skapa mer energi.

Share:

Leave A Comment