Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De uitstoot van een cruiseschip is gelijk aan 1 miljoen auto's

Een luxe cruisevakantie klinkt misschien als een perfecte droomvakantie, maar een Duitse milieuorganisatie zegt dat als het gaat om milieu-impact, de industrie een absolute nachtmerrie is.

Nabu heeft zojuist zijn jaarverslag over vervuiling door cruiseschepen uitgebracht. Het bekeek tientallen schepen die in Europa reisden en besloot geen van hen aan te bevelen.

Het rapport ontdekte dat de vervuiling door de cruiseschipindustrie nog steeds enorm is, ondanks de bewering dat nieuwere schepen schoon en groen zijn. Er zijn metingen verricht bij nogal wat cruisemaatschappijen, en dit bewijst dat bij bijna alle cruisemaatschappijen hun houding ten opzichte van het milieu nog steeds slecht is.

Waarom zijn ze zo slecht voor het milieu?

Ze draaien allemaal op de smerigste brandstof die je je kunt voorstellen. Het is zware stookolie, het is vrij giftig. Het is een overblijfsel van de benzine-industrie en het bevat veel vies spul.

De cruisemaatschappijen weten wat ze doen en ze weten van de problemen. Maar toch bestellen ze nieuwe schepen en installeren ze geen emissiereductiesystemen.

En bovendien heeft bijna elk cruiseschip geen katalysator of roetfilter, [som] vrachtwagens en auto’s. Het vat echt slechte milieusituaties samen.

Het rapport zegt dat een middelgroot cruiseschip elke dag maar liefst 150 ton brandstof kan gebruiken en evenveel fijnstof kan uitstoten als een miljoen auto’s. klopt dat?

De reden hiervoor is dat hun motoren 24/7 draaien. Zelfs als ze in de havens zijn, moeten ze de motoren blijven laten draaien, want het is niet alleen een vervoermiddel, het is een hotelfaciliteit. Ze hebben een spa aan boord en restaurants… en het kost veel energie – ongeveer dezelfde energie die een middelgrote stad nodig heeft.

Nabu mocht als organisatie niet aan boord gemeten hebben. Daarom hebben we twee grote tv-stations uit Duitsland en een uit Frankrijk geholpen om undercover aan boord te gaan en met onze hulp metingen te doen. Daaruit bleek dat de hoeveelheid uitstoot die passagiers aan boord inademen meer dan twintig keer hoger is dan op de hoofdweg met veel vervuiling.

De cruisemaatschappijen weten wat ze doen. En ze weten van de problemen die het gevolg zijn van hun vrijlating.

Maar toch bestellen ze nieuwe schepen en installeren ze geen emissiereductiesystemen op hun schepen. De meeste van de nieuwste schepen, die ongeveer een miljard dollar kosten, hebben niet eens een emissiereductiesysteem dat ongeveer een miljoen zou kosten. Ik zou zeggen dat dit echt onverantwoord is.

Dit is een concurrerende industrie, ze snijden in alle kosten waar ze kunnen. Dus zijn het echt de bedrijven zelf die deze veranderingen moeten doorvoeren, of moet dit wettelijk worden vastgelegd?

Natuurlijk zou wetgeving de meest effectieve manier zijn. Maar de wetgeving wordt gedaan door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), die in Londen is gevestigd. Het is een organisatie waarin landen als Liberia, Panama en Griekenland een sterke positie hebben.

En dat komt omdat de meeste schepen in deze staten onder vlag varen. Deze landen zijn vaak niet geïnteresseerd in milieuregelgeving en sterke handhaving. En daarom zeggen we dat we niet kunnen wachten op de IMO. We moeten veel sneller zijn.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: