Press "Enter" to skip to content

Mikroplast påvist i kød, mælk og blod fra husdyr

Der er for første gang rapporteret om forurening med mikroplast i oksekød og svinekød samt i blodet fra køer og svin på gårde.

Forskere ved Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) i Holland fandt partiklerne i tre fjerdedele af det testede kød og mejeriprodukter og hver blodprøve i deres pilotundersøgelse.

De blev også fundet i hver prøve af dyrepillefoder, der blev testet, hvilket indikerer en potentielt vigtig forureningsvej. Fødevarerne blev pakket i plastik, hvilket er en anden mulig vej.

VUA-forskere rapporterede mikroplast i humant blod for første gang i marts, og de brugte de samme metoder til at teste de animalske produkter. Opdagelsen af partiklerne i blodet viser, at de kan rejse rundt i kroppen og kan sidde fast i organer.

Effekten på menneskers eller kæledyrs sundhed er endnu ukendt, men forskere er bekymrede, fordi mikroplast forårsager skade på humane celler i laboratoriet, og luftforureningspartikler er allerede kendt for at komme ind i kroppen og forårsage millioner af tidlige dødsfald om året. Nogle dyreliv er også kendt for at blive skadet af mikroplast.

Enorme mængder plastaffald dumpes ud i miljøet, og mikroplast har forurenet hele planeten, fra toppen af Mount Everest til de dybeste oceaner. Folk var allerede kendt for at forbruge de små partikler via mad og vand samt at indånde dem. Pilotundersøgelsen blev gennemført for at vurdere, om der er mikroplast i husdyr, kød og mejeriprodukter.

Forskerne testede 12 prøver af koblod og 12 svineblod og fandt mikroplast i dem alle, herunder polyethylen og polystyren. De 25 mælkeprøver omfattede mælk fra supermarkedskartoner, mælketanke på gårde og håndmalkning. Atten af prøverne, herunder mindst en af hver type, indeholdt mikroplast.

Syv af de otte oksekødsprøver og fem af de otte svinekødsprøver var forurenet. Det er stadig uvist, om der er nogen potentielle toksikologiske risici ved disse fund. Husdyr og kød er endnu ikke testet i andre lande, men mikroplast blev rapporteret i købt mælk i Schweiz i 2021 og landbrugsmælk i Frankrig.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: