Press "Enter" to skip to content

Meer bomen, struiken en dood hout in Nederland

De Nederlandse bossen zijn gevarieerder geworden.Er groeien meer verschillende soorten bomen en planten, blijkt uit de zevende editie van de Nederlandse Bosinventarisatie.Ook verdwijnt het bosoppervlak niet meer zo snel als tien jaar geleden.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.De onderzoekers keken naar de kenmerken van het bos op duizenden meetpunten in het hele land.

In totaal is er nu zo’n 360.000 hectare bos in Nederland, zo’n 11 procent van het landoppervlak.Sinds 2017 zijn de bosgebieden met 2000 hectare afgenomen.Dat is een lichte daling ten opzichte van de vorige onderzoeksperiode: tussen 2013 en 2017 verdween bijna 10.000 hectare.

Het kappen van zogenaamde tijdelijke bossen is de belangrijkste reden voor de achteruitgang van het bos.In de jaren 1980 en 1990 vaardigde de overheid bosbouwcontracten uit, die nu ten einde lopen.Die bossen moeten dus verdwijnen.

Meer bomen

In veel gebieden zijn er meer verschillende bomen, vooral in bosgebieden waar voorheen alleen coniferen stonden.Voor het eerst sinds de start van de Bosinventarisatie is het aandeel loofboomsoorten in Nederland groter dan het aandeel naaldboomsoorten.

Volgens de inventarisatie is er ook meer structuur in de bossen, waardoor er meer variatie is in de dichtheid en hoogte van bomen en vegetatie.De bossen zijn opener geworden, waardoor er meer licht de grond kan bereiken en er meer planten kunnen groeien.Op veel van de meetpunten was er meer struikgroei dan bij de vorige meting.

Uit het rapport blijkt ook dat er meer dood hout in de bossen ligt.Hoewel het misschien niet zo klinkt, is het erg goed voor de bosontwikkeling omdat het veel planten en insecten aantrekt.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: