Social Climate Tech News

Tue 12 2022
Image

Människor behöver värdesätta naturen såväl som vinster för att överleva

by bernt & torsten

Att ta hänsyn till alla fördelar som naturen ger människor och att omdefiniera vad det innebär att ha en “god livskvalitet” är nyckeln till att leva hållbart på jorden, har en fyraårig bedömning av 82 ledande forskare funnit.

Ett marknadsbaserat fokus på kortsiktiga vinster och ekonomisk tillväxt innebär att naturens bredare fördelar har ignorerats, vilket har lett till dåliga beslut som har minskat människors välbefinnande och bidragit till klimat- och naturkriser, enligt en FN-rapport. För att uppnå en hållbar utveckling måste kvalitativa tillvägagångssätt införlivas i beslutsfattandet.

Detta innebär att man korrekt värderar de andliga, kulturella och känslomässiga värden som naturen tillför människor, enligt rapporten från Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (Ipbes). Bedömningen omfattar mer än 13 000 referenser, inklusive vetenskapliga artiklar, och inhemska och lokala informationskällor. Det gjordes i samarbete med experter inom samhällsvetenskap, ekonomi och humaniora.

Rapporten bygger på Dasguptas granskning, som fann att planeten utsätts för “extrem risk” genom att ekonomin inte tar hänsyn till naturens verkliga värde. Att införliva olika världsbilder och kunskapssystem kommer att vara nyckeln till att leda till en mer hållbar framtid, säger rapporten.

Genomgången lyfter fram fyra generella perspektiv som bör beaktas; “att leva från naturen” som syftar på dess förmåga att förse oss med våra behov som mat och materiella varor; “leva med naturen”, vilket är rätten för icke-mänskligt liv att frodas; “leva i naturen” som syftar på människors rätt till en känsla av plats och identitet, och slutligen “leva som naturen”, som behandlar världen som en andlig del av att vara människa.

Det finns 50 olika metoder och tillvägagångssätt för att synliggöra naturens värde i beslut, men forskare fann att hur intressenter värderade naturen bara togs med i 2 % av studierna. Framöver finns det många verktyg tillgängliga för att synliggöra naturens värden och dessa måste implementeras, säger författarna. Ett sätt att arbeta är att använda medborgarförsamlingar, som speglar ett givet folks sociologi och ger dem en chans att diskutera sina värderingar, intressen och förståelser. Dessa sker på nationell nivå i ett antal länder.

Ett framgångsrikt exempel är hur Canadian Nuclear Waste Management Organization har integrerat inhemska perspektiv i planeringen, vilket involverade beslutsfattare som deltog i ceremonier och “upplevde” marken tillsammans. En annan var den indiska regeringens beslut att inte bryta nära berget Niyamgiri som är heligt för Dongaria Kondh-folket. Det inneboende värdet av platsen för sällsynta arter och dess kulturella och andliga värde för ursprungsbefolkningen sågs som mer värdefullt än de ekonomiska vinsterna från att bryta den.

Det finns konsekvenser av att inte ta hänsyn till andra värderingar, som att miljöledare dödas för att de hade anspråk på mark som har ignorerats.

Bedömningen godkändes av representanter för 139 länder i den tyska staden Bonn.

Ipbes, som är motsvarigheten till IPCC för biologisk mångfald, inrättades för att ge regeringar över hela världen vetenskapliga råd om hur man kan skydda naturen. Förra veckan släppte den en annan rapport som fann att vilda arter stöder halva världens befolkning men deras framtida användning hotas av överexploatering.

Det kommer före konventionen om biologisk mångfald (CBD) Cop15 i Montreal i december, som kommer att sätta nästa decennium av naturmål, och författarna säger att resultaten borde ge ett värdefullt bidrag till processen.

Share:

Leave A Comment