Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Mensen moeten zowel natuur als winst waarderen om te overleven

Rekening houden met alle voordelen die de natuur mensen biedt en herdefiniëren wat het betekent om een “goede kwaliteit van leven” te hebben, is de sleutel tot duurzaam leven op aarde, heeft een vierjarige beoordeling van 82 vooraanstaande wetenschappers gevonden.

Een marktgebaseerde focus op kortetermijnwinst en economische groei betekent dat de bredere voordelen van de natuur zijn genegeerd, wat heeft geleid tot slechte beslissingen die het welzijn van mensen hebben verminderd en hebben bijgedragen aan klimaat- en natuurcrises, volgens een VN-rapport. Om duurzame ontwikkeling te bereiken, moeten kwalitatieve benaderingen in de besluitvorming worden opgenomen.

Dit betekent het goed waarderen van de spirituele, culturele en emotionele waarden die de natuur mensen brengt, volgens het rapport van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (Ipbes). De beoordeling omvat meer dan 13.000 referenties, waaronder wetenschappelijke artikelen en binnenlandse en lokale informatiebronnen. Het gebeurde in samenwerking met experts in de sociale wetenschappen, economie en geesteswetenschappen.

Het rapport is gebaseerd op de beoordeling van Dasgupta, waaruit bleek dat de planeet wordt blootgesteld aan “extreme risico’s” in die zin dat de economie geen rekening houdt met de werkelijke waarde van de natuur. Het integreren van verschillende wereldbeelden en kennissystemen zal de sleutel zijn tot een duurzamere toekomst, aldus het rapport.

De evaluatie belicht vier algemene perspectieven die in overweging moeten worden genomen; “leven vanuit de natuur”, wat verwijst naar haar vermogen om ons te voorzien in onze behoeften als voedsel en materiële goederen; “leef met de natuur”, wat het recht is voor niet-menselijk leven om te gedijen; “leef in de natuur”, wat verwijst naar het recht van mensen op een gevoel van plaats en identiteit, en ten slotte “leef als de natuur”, die de wereld behandelt als een spiritueel onderdeel van het mens-zijn.

Er zijn 50 verschillende methoden en benaderingen om de waarde van natuur zichtbaar te maken in beslissingen, maar onderzoekers ontdekten dat hoe belanghebbenden de natuur waardeerden slechts in 2% van de studies werd opgenomen. In de toekomst zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar om de waarden van de natuur zichtbaar te maken en deze moeten worden geïmplementeerd, zeggen de auteurs. Een manier om te werken is om burgervergaderingen te gebruiken, die de sociologie van een bepaald volk weerspiegelen en hen de kans geven om hun waarden, interesses en inzichten te bespreken. Deze vinden plaats op nationaal niveau in een aantal landen.

Een succesvol voorbeeld is hoe de Canadian Nuclear Waste Management Organisation inheemse perspectieven heeft geïntegreerd in de planning, waarbij besluitvormers betrokken waren die ceremonies bijwoonden en samen het land “ervoeren”. Een andere was het besluit van de Indiase regering om niet te mijnen in de buurt van de berg Niyamgiri, die heilig is voor het Dongaria Kondh-volk. De intrinsieke waarde van de site voor zeldzame soorten en de culturele en spirituele waarde ervan voor de inheemse bevolking werd als waardevoller gezien dan de economische voordelen van het ontginnen ervan.

Er zijn gevolgen van het niet in aanmerking nemen van andere waarden, zoals milieuleiders die worden gedood omdat ze claims op land hadden die zijn genegeerd.

De beoordeling werd goedgekeurd door vertegenwoordigers van 139 landen in de Duitse stad Bonn.

IPBES, het equivalent van het IPCC voor Biodiversiteit, is opgericht om overheden wereldwijd te voorzien van wetenschappelijk advies over hoe de natuur te beschermen. Vorige week bracht het een ander rapport uit waaruit bleek dat wilde soorten de helft van de wereldbevolking ondersteunen, maar dat hun toekomstige gebruik wordt bedreigd door overexploitatie.

Het komt vooruit op de Convention on Biological Diversity (CBD) Cop15 in Montreal in december, die het volgende decennium van natuurdoelen zal bepalen, en de auteurs zeggen dat de bevindingen een waardevolle bijdrage moeten leveren aan het proces.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: