Press "Enter" to skip to content

Folk er nødt til at værdsætte naturen såvel som overskuddet for at overleve

At tage højde for alle de fordele, som naturen bringer til mennesker og omdefinere, hvad det betyder at have en “god livskvalitet”, er nøglen til at leve bæredygtigt på Jorden, har en fireårig vurdering af 82 førende forskere fundet.

Et markedsbaseret fokus på kortsigtede gevinster og økonomisk vækst betyder, at naturens bredere fordele er blevet ignoreret, hvilket har ført til dårlige beslutninger, der har reduceret folks trivsel og bidraget til klima- og naturkriser, ifølge en FN-rapport. For at opnå bæredygtig udvikling skal kvalitative tilgange indarbejdes i beslutningstagningen.

Det betyder korrekt værdiansættelse af de åndelige, kulturelle og følelsesmæssige værdier, som naturen bringer til mennesker, ifølge rapporten fra Den Mellemstatslige Videnskabspolitiske Platform for Biodiversitet og Økosystemydelser (Ipbes). Vurderingen omfatter mere end 13.000 referencer, herunder videnskabelige artikler, og indenlandske og lokale informationskilder. Det skete i samarbejde med eksperter inden for samfundsvidenskab, økonomi og humaniora.

Rapporten er baseret på Dasguptas gennemgang, som viste, at planeten er udsat for “ekstrem risiko”, idet økonomien ikke tager højde for naturens sande værdi. Inddragelse af forskellige verdenssyn og vidensystemer vil være nøglen til at føre til en mere bæredygtig fremtid, siger rapporten.

Gennemgangen fremhæver fire generelle perspektiver, der bør overvejes; “at leve af naturen”, som henviser til dens evne til at forsyne os med vores behov som mad og materielle goder; “leve med naturen”, som er retten for ikke-menneskeligt liv til at trives; “leve i naturen”, der henviser til menneskers ret til en følelse af sted og identitet, og endelig “leve som naturen”, der behandler verden som en åndelig del af det at være menneske.

Der er 50 forskellige metoder og tilgange til at gøre naturens værdi synlig i beslutninger, men forskere fandt ud af, at hvordan interessenter værdsatte naturen, kun blev inkluderet i 2% af undersøgelserne. Fremadrettet er der mange værktøjer til rådighed til at synliggøre naturens værdier, og disse skal implementeres, siger forfatterne. En måde at arbejde på er at bruge borgerlige forsamlinger, som afspejler et givet folks sociologi og giver dem en chance for at diskutere deres værdier, interesser og forståelser. Disse finder sted på nationalt plan i en række lande.

Et vellykket eksempel er, hvordan den canadiske nuclear waste management organisation har integreret indfødte perspektiver i planlægningen, der involverer beslutningstagere, der deltog i ceremonier og “oplevede” jorden sammen. En anden var den indiske regerings beslutning om ikke at udvinde nær Mount Niyamgiri, som er hellig for Dongaria Kondh-folket. Stedets iboende værdi for sjældne arter og dets kulturelle og åndelige værdi for oprindelige folk blev set som mere værdifuld end de økonomiske gevinster ved minedrift.

Der er konsekvenser af ikke at tage hensyn til andre værdier, såsom miljøledere, der bliver dræbt, fordi de havde krav på jord, der er blevet ignoreret.

Vurderingen blev godkendt af repræsentanter for 139 lande i den tyske by Bonn.

IPBES, som svarer til IPCC for biodiversitet, blev oprettet for at give regeringer verden over videnskabelig rådgivning om, hvordan man beskytter naturen. I sidste uge udgav den en anden rapport, der viste, at vilde arter understøtter halvdelen af verdens befolkning, men deres fremtidige anvendelse er truet af overudnyttelse.

Det kommer forud for konventionen om biologisk mangfoldighed (CBD) Cop15 i Montreal i december, som vil fastsætte det næste årti af naturmål, og forfatterne siger, at resultaterne bør yde et værdifuldt bidrag til processen.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: