Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De mensheid wordt geconfronteerd met 'collectieve zelfmoord' als gevolg van de klimaatcrisis, waarschuwt VN-chef

Bosbranden en hittegolven die grote schade aanrichten in delen van de wereld laten zien dat de mensheid wordt geconfronteerd met “collectieve zelfmoord”, heeft de secretaris-generaal van de VN gewaarschuwd, terwijl regeringen over de hele wereld proberen mensen te beschermen tegen de gevolgen van extreme hitte.

António Guterres vertelde ministers van 40 landen die maandag bijeenkwamen om de klimaatcrisis te bespreken: “De helft van de mensheid loopt risico, door overstromingen, droogtes, extreme stormen en bosbranden. Geen enkele natie is immuun. Toch blijven we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voeden.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben een keuze. Collectieve actie of collectieve zelfmoord. Het ligt in onze handen.”

Bosbranden woedden dit weekend in Europa en Noord-Amerika. In Zuid-Amerika werd de archeologische site van Macchu Picchu bedreigd door brand. Extreme hitte heeft de afgelopen maanden over de hele wereld records gebroken, omdat hittegolven India en Zuid-Azië hebben getroffen, droogte delen van Afrika heeft verwoest en ongekende hittegolven aan beide polen wetenschappers tegelijkertijd in maart verrasten.

In Groot-Brittannië werd een waarschuwing voor extreme hitte afgegeven met de warmste temperaturen ooit geregistreerd in het VERENIGD KONINKRIJK op maandag en voorspellingen boven 40C op sommige plaatsen.

De ministers komen in Berlijn bijeen voor een tweedaagse klimaatconferentie die bekend staat als de Petersberg Climate Dialogue en zullen het extreme weer bespreken, evenals de torenhoge prijzen voor fossiele brandstoffen en voedsel, en de impact van de klimaatcrisis. De bijeenkomst, die de afgelopen 13 jaar jaarlijks door de Duitse regering is bijeengeroepen, markeert een van de laatste kansen om een overeenkomst tussen belangrijke landen te sluiten voorafgaand aan de COP27 VN-klimaattop in Egypte in november.

De vooruitzichten voor cop27 zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gematigd, omdat de stijgingen van de energie- en voedselprijzen regeringen hebben laten verdwijnen in een inflatoire kosten-van-levensonderhoudcrisis, deels ingegeven door de geleidelijke opkomst van de Covid-19-pandemie en verergerd door de oorlog in Oekraïne.

Tijdens Cop26 kwamen landen overeen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau, maar de toezeggingen die ze deden waren nog steeds onvoldoende om dit te doen. Alle landen kwamen overeen om dit jaar verbeterde nationale plannen voor de uitstoot van broeikasgassen te presenteren, bekend als nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s).

Guterres bekritiseerde ook scherp de ‘multilaterale ontwikkelingsbanken’, instellingen waaronder de Wereldbank die door belastingbetalers in de rijke wereld worden gefinancierd om hulp te bieden aan arme landen.

Hij zei dat ze niet geschikt waren voor het doel om de financiering te verstrekken die nodig is voor de klimaatcrisis, en dat ze moeten worden hervormd.

Hij zei: “Als aandeelhouders van multilaterale ontwikkelingsbanken moeten ontwikkelde landen onmiddellijke levering eisen van de investeringen en hulp die nodig zijn om hernieuwbare energie uit te breiden en klimaatbestendigheid in ontwikkelingslanden op te bouwen. Eis dat deze banken geschikt worden voor het doel. Eis dat ze hun vermoeide kaders en beleid veranderen om meer risico te nemen … Laten we ontwikkelingslanden laten zien dat ze hun partners kunnen vertrouwen.”

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: