Press "Enter" to skip to content

Menneskeheden står over for 'kollektivt selvmord' på grund af klimakrise, advarer FN-chef

Skovbrande og hedebølger, der skaber kaos i dele af verden, viser, at menneskeheden står over for “kollektivt selvmord”, har FN’s generalsekretær advaret om, mens regeringer rundt om i verden forsøger at beskytte folk mod virkningerne af ekstrem varme.

António Guterres fortalte ministre fra 40 lande, der mødtes for at diskutere klimakrisen mandag: “Halvdelen af menneskeheden er i fare, fra oversvømmelser, tørke, ekstreme storme og skovbrande. Ingen nation er immun. Alligevel fortsætter vi med at fodre vores afhængighed af fossile brændstoffer.”

Han tilføjede: “Vi har et valg. Kollektiv handling eller kollektivt selvmord. Det er i vores hænder.«

Skovbrande rasede i weekenden i Europa og Nordamerika. I Sydamerika blev det arkæologiske område Macchu Picchu truet af brand. Ekstrem varme har slået rekorder over hele verden i de seneste måneder, da hedebølger har ramt Indien og Sydasien, tørke har ødelagt dele af Afrika, og hidtil usete hedebølger ved begge poler overraskede forskere på samme tid i marts.

I Storbritannien blev der udsendt en advarsel om ekstrem varme med de varmeste temperaturer, der nogensinde er registreret i Storbritannien, ventet mandag og prognoser over 40 grader nogle steder.

Ministrene, der mødes i Berlin til en todages klimakonference kendt som Petersberg-klimadialogen, vil diskutere det ekstreme vejr samt de skyhøje priser på fossile brændstoffer og fødevarer og konsekvenserne af klimakrisen. Mødet, der er indkaldt årligt i de seneste 13 år af den tyske regering, markerer en af de sidste muligheder for at hamre en aftale ud mellem nøglelande forud for FN’s klimatopmøde Cop27 i Egypten i november.

Udsigterne for Cop27 er aftaget betydeligt i de seneste måneder, da energi- og fødevareprisstigninger har forsvundet regeringerne i en inflationær leveomkostningskrise, delvis foranlediget af den gradvise fremkomst af Covid-19-pandemien og forværret af krigen i Ukraine.

På Cop26 blev landene enige om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 C over det førindustrielle niveau, men de forpligtelser, de indgik, var stadig utilstrækkelige til at gøre det. Alle lande blev enige om at fremlægge forbedrede nationale planer for drivhusgasemissioner i år, kendt som nationalt bestemte bidrag (DDC’er).

Guterres kritiserede også skarpt de “multilaterale udviklingsbanker”, institutioner, herunder Verdensbanken finansieret af skatteydere i den rige verden for at yde bistand til fattige lande.

Han sagde, at de ikke var egnede til formålet med at yde den nødvendige finansiering til klimakrisen, og at de skulle reformeres.

Han sagde: “Som aktionærer i multilaterale udviklingsbanker skal de udviklede lande kræve øjeblikkelig levering af de investeringer og den bistand, der er nødvendig for at udvide vedvarende energi og opbygge modstandsdygtighed over for klimaændringer i udviklingslandene. Kræv, at disse banker bliver egnede til formålet. Kræv, at de ændrer deres trætte rammer og politikker for at tage mere risiko … Lad os vise udviklingslandene, at de kan stole på deres partnere.”

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: