Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Luchtvervuiling zal "waarschijnlijk" het risico op dementie verhogen, denken experts van de Britse overheid

Een onderzoeksteam van de Britse overheid heeft gezegd dat luchtvervuiling waarschijnlijk het risico op het ontwikkelen van dementie zal verhogen.

Het Committee on the Medical Effects of Air Pollution heeft zijn bevindingen gepubliceerd na het beoordelen van bijna 70 studies die analyseerden hoe blootstelling aan emissies de hersenen in de loop van de tijd beïnvloedt.

Het rapport concludeert dat luchtvervuiling waarschijnlijk het risico op versnelde “cognitieve achteruitgang” en op “het ontwikkelen van dementie” bij oudere mensen verhoogt. Deskundigen zijn van mening dat dit te wijten is aan het feit dat onzuiverheden de bloedsomloop binnendringen, wat de bloedtoevoer naar de hersenen beïnvloedt.

Het epidemiologisch bewijs dat relatief consistent is beoordeeld, meldt associaties tussen chronische blootstelling aan luchtvervuiling en verminderde wereldwijde cognitie en aantasting van visuospatiale vermogens, evenals cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op dementie.

Het voegt eraan toe dat studies verdeeld zijn over welke vervuiling het meest geassocieerd is met deze effecten. Volgens de Britse NHS lijden ongeveer 850.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk aan dementie.

Er is ook meer bekend bewijs dat aantoont dat blootstelling aan luchtvervuiling het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Het inademen van afscheiding kan bloedvaten beschadigen door ze smaller en harder te maken – waardoor de kans op bloedstolsels, abnormale hartritmes en hartaanvallen toeneemt, volgens de British Heart Foundation.

Volgens de vorig jaar aangenomen milieuwet moeten ministers tegen 31 oktober nieuwe doelen stellen om de luchtvervuiling te beperken. Maar hun voorgestelde doel om tegen 2040 in heel Engeland het jaarlijkse gemiddelde niveau van gevaarlijke vervuilende fijne deeltjes PM2,5 tot 10 microgram per kubieke meter te verlagen, is twee keer zoveel als de nieuwe richtlijnlimieten van de Wereldgezondheidsorganisatie en heeft kritiek gekregen van milieuactivisten.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: