Social Climate Tech News

Wed 13 07 2022
Image

Kooldioxide niveaus zijn nu 50% hoger dan in het pre-industriële tijdperk

by bernt & torsten

Het niveau van koolstofdioxide in de atmosfeer van de wereld is nu meer dan 50% hoger dan in het pre-industriële tijdperk, waardoor de planeet verder in omstandigheden terechtkomt die in miljoenen jaren niet zijn ervaren, lang voor de opkomst van de mens, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse overheid.

De laatste metingen die de meedogenloze opmars van CO2 laten zien, volgen op de nieuwe waarschuwing van wetenschappers dat de wereld nog steeds in catastrofale klimaatverandering kan terechtkomen, zelfs als de uitstoot van planetaire warmte drastisch wordt verminderd, wat regeringen nog steeds niet bereiken.

In mei mat het Mauna Loa Observatorium, hoog op de hellingen van een vulkaan op Hawaii’s Big Island, een CO2-concentratie van 421 delen per miljoen, alleen de recente escalatie van een onverbiddelijke toename van CO2 als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen en ontbossing.

Vóór de industriële revolutie waren de CO2-niveaus van de aarde bijna 6.000 jaar lang ongeveer 280 ppm, wat een solide basis vormde voor de vooruitgang van de menselijke beschaving. Sindsdien heeft de mens echter ongeveer 1,5 ton CO2 uitgestoten, genoeg om de planeet nog honderden of duizenden jaren op te warmen.

Deze enorme sprong in CO2-uitstoot, een warmtevangend gas dat de belangrijkste oorzaak is van het broeikaseffect, heeft de wereld snel in omstandigheden geduwd die in vier miljoen jaar niet zijn gezien, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), die ook metingen doet bij Mauna Loa.

De laatste keer dat de CO2-niveaus zo hoog waren, was in een tijd voordat mensachtigen rechtop gingen staan, een tijd die bekend staat als het Pliocenum, ongeveer 4,1 miljoen jaar geleden, toen de concentraties ongeveer 400 ppm bereikten. De wereld was toen radicaal anders dan hoe we hem nu kennen, met bossen in het Noordpoolgebied en zeespiegels vijf tot 25 meter hoger dan nu, wat genoeg zou zijn om veel van ‘s werelds grootste steden te verdrinken.

De historische verandering in onze atmosfeer, als gevolg van het verbranden van kolen, olie en gas om onze auto’s, vrachtwagens, huizen en fabrieken van stroom te voorzien, heeft al ernstige hittegolven veroorzaakt en overstromingen, droogtes en stormen verergerd. Deze effecten zullen catastrofaal zijn als de opwarming van de aarde verder vordert, boven 1,5 C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zeggen wetenschappers.

Deze limiet, overeengekomen door de regeringen van de wereld in het klimaatpact van Parijs in 2015, zal nu steeds waarschijnlijker worden overschreden in de komende decennia. Een nieuw onderzoeksartikel heeft aangetoond dat het aanhoudende effect van emissies uit het verleden betekent dat er een kans van 42% is dat de 1,5C-limiet wordt overschreden, zelfs als de emissies onmiddellijk worden gestopt.

De nieuwe studie, die kijkt naar de voortdurende impact van CO2 en methaan, stikstofoxide en aerosolen, zoals zwavel of roet, ontdekte dat er een kans van twee derde is om tijdelijk boven de 1,5C te komen als de emissiereducties tot 2029 aanhouden. Wetenschappers hebben gezegd dat de wereldwijde uitstoot dit decennium moet worden gehalveerd en tegen 2050 op nul moet worden gezet als de wereld een kans wil hebben om vreselijke klimaatgevolgen te vermijden.

Desondanks namen de emissies, die in 2020 daalden toen Covid-gerelateerde beperkingen van kracht werden, vorig jaar opnieuw toe en vertonen ze geen tekenen van de steile daling die nodig is om ernstige gevolgen te voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Climate Change.

Share: