Press "Enter" to skip to content

Sådan stopper du nedbrudt jord fra at skade fødevaresikkerheden og klimaet

Forskere er i stigende grad bekymrede for, at menneskeheden ødelægger noget grundlæggende for os alle: jorden under vores fødder. Hvorfor? Fordi op til 40% af jorden på Jorden nu er nedbrudt, hvilket forværrer klimaændringerne og forårsager sult og fattigdom.

Jorden forringes, når dårlig landbrugspraksis fører til jorderosion, faldende udbytter og tab af biodiversitet. Dette bidrager til global fødevareusikkerhed, da De Forenede Nationer (FN) advarer om, at Ruslands invasion af Ukraine kan føre til, at nogle lande står over for sult på grund af tabet af hvedeeksport fra regionen.

Ifølge FN’s konvention om bekæmpelse af ørkendannelse (UNCCD) påvirker kronisk jordforringelse direkte halvdelen af verdens befolkning. Og UNCCD forudsiger, at hvis vi opfører os, som vi gør nu, vil et andet område på størrelse med Sydamerika blive forværret i 2050.

Landekrise

“Bevarelse, genopretning og bæredygtig brug af vores jordressourcer er et globalt krav, der kræver handling på krisebasis,” advarer UNCCD’s Global Land Outlook 2-rapport. “Business as usual er ikke en farbar vej for vores fortsatte overlevelse og velstand.”

Rapporten foreslår hundredvis af måder, hvorpå regeringer kan forbedre tingene. Den skitserer tre mulige resultater, afhængigt af om vi ikke gør noget, går i gang med omfattende jordgenopretningsprojekter eller går helt ud for at beskytte og genoprette jord over hele planeten.

Moderne landbrug har ændret planetens udseende mere end nogen anden menneskelig aktivitet. Presserende overvejelser om vores globale fødevaresystemer, som er ansvarlige for 80 % skovrydning, 70 % ferskvandsforbrug og den største enkeltstående årsag til tab af biodiversitet på land.

I nogle tilfælde vil genopretning af jord betyde, at landmændene kan dyrke mere mad. Men det kan også hjælpe i kampen for at kontrollere klimaforandringerne ved at reducere skovrydningen. Landbrugerne bør være mindre pressede til at rydde skove for at gøre plads til nye dyrkede arealer og græsgange, hvis mere produktive arealer genoplives.

Bedre jordbund, bedre klima

Sund jord og de planter, der vokser i dem, lagrer også kulstof, hvilket hjælper med at modvirke den globale opvarmning. Når landmænd opgiver et område med nedbrudt jord, tager naturen over, og efterhånden som jorden gradvist kommer sig, fjerner den kuldioxid fra atmosfæren.

Det er en meget langsom proces, men der er måder, hvorpå landmænd kan fremskynde det, som at bruge jord til en mere forskelligartet række planter eller sprede et tilsætningsstof kaldet biochar. Biochar er et kulstoflignende stof, der produceres, når organisk materiale brændes ved høje temperaturer i et iltfattigt miljø. Når det tilsættes til jord, har det potentialet til at forbedre kulstoflagringen og gøre jorden mere frugtbar.

At få landmændene til at skifte til teknikker, der genopretter jorden, er en enorm udfordring, men det kan betale udbytte. En rapport fra World Economic Forum viser, at hvis EU’s landbrugere støttes til at træffe klimain intelligente foranstaltninger, kan blokken reducere sine emissioner af drivhusgasser fra landbruget med anslået 6 %, genoprette jordbundens sundhed på mere end 14 % af sin landbrugsjord og øge landbrugernes indkomst.

Betal landmændene for at hæve jordstandarderne

Storbritannien opfordrer landmændene til at forbedre jordkvaliteten som led i landbrugspolitiske reformer efter Brexit. Meget af landets jord er forringet på grund af intensiv landbrugspraksis, herunder mekanisering, pløjning af hække og øget brug af kunstgødning og pesticider.

Fra 2024 vil Storbritanniens landmænd blive betalt, hvis jorden på deres jord når højere standarder. Kompleksiteten ved at måle jordkvaliteten, og hvor lang tid det tager at forbedre den, får imidlertid nogle til at hævde, at det ville være mere effektivt at belønne bedre landbrugspraksis i stedet for at betale for resultater.

Måder at løse planetens jordkrise udvikles på, men at få de rigtige incitamenter for landmændene vil kun være begyndelsen på en lang rejse.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: