Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur man stoppar förstörd jord från att skada livsmedelssäkerheten och klimatet

Forskare blir alltmer oroade över att mänskligheten förstör något grundläggande för oss alla: jorden under våra fötter. Varför? För att upp till 40 % av jorden på jorden nu är försämrad, vilket förvärrar klimatförändringarna och orsakar hunger och fattigdom.

Mark försämras när dåliga jordbruksmetoder leder till jorderosion, sjunkande skördar och förlust av biologisk mångfald. Detta bidrar till den globala matosäkerheten när FN (FN) varnar för att Rysslands invasion av Ukraina kan leda till att vissa länder står inför svält på grund av förlusten av veteexport från regionen.

Enligt FN:s konvention om bekämpning av ökenspridning (UNCCD) drabbar kronisk markförstöring direkt halva jordens befolkning. Och UNCCD förutspår att om vi beter oss som vi gör nu, kommer ytterligare ett område som är ungefär lika stort som Sydamerika att försämras till 2050.

Landskris

”Att bevara, återställa och använda våra markresurser på ett hållbart sätt är ett globalt krav som kräver åtgärder på krisgrund”, varnar UNCCD:s Global Land Outlook 2-rapport. ”Business as usual är inte en gångbar väg för vår fortsatta överlevnad och välstånd.”

Rapporten föreslår hundratals sätt som regeringar kan förbättra saker på. Den beskriver tre möjliga resultat beroende på om vi inte gör någonting, ger oss i kast med omfattande markrestaureringsprojekt eller går allt för att skydda och återställa mark över hela planeten.

Modernt jordbruk har förändrat planetens utseende mer än någon annan mänsklig aktivitet. Brådskande omtanke om våra globala livsmedelssystem som är ansvariga för 80 % avskogning, 70 % sötvattenanvändning och den enskilt största orsaken till förlust av biologisk mångfald på land.

I vissa fall kommer restaurering av jord att innebära att bönder kan odla mer mat. Men det kan också hjälpa till i kampen för att kontrollera klimatförändringarna genom att minska avskogningen. Jordbrukare borde vara mindre pressade att röja skog för att ge plats åt nya odlingsmarker och betesmarker om mer produktiv mark återupplivas.

Bättre jordar, bättre klimat

Friska jordar och växterna som växer i dem lagrar också kol, vilket hjälper till att motverka den globala uppvärmningen. När bönder överger ett område med förstörd mark tar naturen över, och när marken gradvis återhämtar sig tar den bort koldioxid från atmosfären.

Det är en mycket långsam process, men det finns sätt som bönder kan påskynda den, som att använda jord för ett mer varierat utbud av växter eller sprida en tillsats som kallas biokol. Biokol är ett kolliknande ämne som produceras när organiskt material förbränns vid höga temperaturer i en syrefattig miljö. När det läggs till jord har det potential att förbättra kollagringen och göra marken mer bördig.

Att få bönder att byta till tekniker som återställer jord är en enorm utmaning, men det kan ge utdelning. En rapport från World Economic Forum visar att om EU:s bönder får stöd för att vidta klimatsmarta åtgärder, kan blocket minska sina utsläpp av jordbruksväxthusgaser med uppskattningsvis 6 %, återställa markens hälsa till mer än 14 % av sin jordbruksmark och öka jordbrukarnas inkomst.

Betala bönder för att höja markstandarden

Storbritannien uppmuntrar bönder att förbättra markkvaliteten som en del av reformer av jordbrukspolitiken efter Brexit. Mycket av landets jord har försämrats på grund av intensiva jordbruksmetoder, inklusive mekanisering, uppplogning av häckar och ökad användning av syntetiska gödselmedel och bekämpningsmedel.

Från 2024 kommer Storbritanniens bönder att få betalt om jorden på deras mark når högre standard. Komplexiteten i att mäta jordkvaliteten, och hur lång tid det tar att förbättra den, får dock vissa att hävda att det skulle vara mer effektivt att belöna bättre jordbruksmetoder snarare än att betala för resultat.

Sätt att lösa planetens markkris håller på att utvecklas, men att få rätt incitament för jordbrukare kommer att vara bara början på en lång resa.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: