Social Climate Tech News

Mon 04 2022
Image

“Fördöma alla vid liv”: upprördhet över USA:s högsta domstols klimatutslag

by bernt & torsten

Mitt i värmerekord som slås över hela världen och historiska skogsbränder som rasar över väst, står klimataktivister och beslutsfattare som arbetar för att aggressivt minska utsläppen av växthusgaser nu inför en ny sorts utmaning – restriktioner utfärdade av USA:s högsta domstol.

Högsta domstolen släppte en dom i West Virginia v EPA som begränsar Environmental Protection Agencys befogenhet att reglera utsläpp från fossilbränsleeldade kraftverk, i ett stort miljömål med långtgående konsekvenser. Detta har klassificerats som ett “förödande” resultat av både miljöjurister, klimatforskare och aktivister. En med långtgående konsekvenser för landets och världens framtid.

Domstolens konservativa majoritet röstade 6-3 för den ledande kolproducenten West Virginia, i en rättegång med utmaningar som ursprungligen väckts av 20 andra republikanska generaladvokater, som stämde EPA för att ha mindre reglerande makt över befintliga kraftverk utan uttryckligt tillstånd från kongressen enligt Clean Air Act. I domen fastslog domstolens konservativa övermajoritet att Clean Air Act inte tillåter något annat än direkt reglering av kraftverk.

Det är troligt att domen kommer att innebära problem för Joe Bidens klimatmål, som inkluderar att städa upp elnätet för att nå ett nationellt mål om 100 % koldioxidfri el till 2035 och netto-noll till 2050.

I ett uttalande svarade presidenten på domen: “Högsta domstolens dom i West Virginia v EPA är ytterligare ett förödande beslut som syftar till att ta vårt land bakåt. Även om detta beslut riskerar att skada vår nations förmåga att hålla vår luft ren och bekämpa klimatförändringarna, kommer jag inte att ge efter för att använda mina lagliga myndigheter för att skydda folkhälsan och ta itu med klimatkrisen.”

EPA utfärdade också ett svar och sa att de granskar domstolens beslut: “EPA har åtagit sig att använda hela omfattningen av sina befintliga myndigheter för att skydda folkhälsan och avsevärt minska miljöföroreningarna, vilket är i linje med den växande ekonomin för ren energi.”

Men det finns en uppenbar gräns för hur mycket som kan göras utan nationell inblandning. “Om vi ​​tänker på den totala amerikanska portföljen och försöker minska utsläppen över hela landet, så finns det bara så mycket du kan uppnå utan att ha en nationell strategi”, säger David Konisky, professor i offentliga frågor och miljöfrågor vid Indiana University.

Den senaste rapporten från mellanstatliga panelen om klimatförändringar fann att om inte länder över hela världen aggressivt minskar utsläppen, kommer en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 C – jämfört med förindustriella nivåer – att vara utom räckhåll. Om den tröskeln överskrids kommer de mänskliga och miljömässiga skadorna från klimatförändringar att bli överdrivet farliga, vilket påverkar nästan alla aspekter av mänskligt liv, vilket ytterligare driver på massklimatmigrering och gör anpassning överallt allt svårare.

Reglering av utsläpp från kraftverk är en viktig del av klimatbegränsningen, eftersom kraftsektorn är den näst största planetuppvärmningsförorenaren i USA och utgör cirka 25 % av de nationella utsläppen. Nu säger Konisky att EPA måste gå tillbaka till “ritbordet” för att försöka komma på ett federalt program som domstolen kan godkänna.

Under tiden noterade experter att dominoeffekten av att inte snabbt eliminera nationella utsläpp av växthusgaser kommer att falla oproportionerligt mycket till svarta, bruna och inhemska samhällen, eftersom den förvärrade klimatkrisen fördjupar rasmässiga och sociala klyftor.

Klimataktivister och grupper som Sunrise Movement, US Climate Action Network uppmanar Biden-administrationen och presidenten själv att vända sig till den verkställande makten för att anta en klimaträttvisa politik och utöka antalet platser i högsta domstolen. Kommer från

Share:

Leave A Comment