Social Climate Tech News

Fri 15 07 2022
Image

En ny termoelektrisk generator skapar elektrisk kraft genom att linda varma rör

by bernt & torsten

Forskare har länge arbetat med att hitta ett sätt att dra nytta av temperaturskillnader för att producera el. Och nu har en grupp forskare från Penn State och National Renewable Energy Laboratory utvecklat en ny flexibel termoelektrisk generator som kan omvandla spillvärme till elektricitet genom att linda runt heta ytor som avgasrör.

En stor mängd värme från den energi vi förbrukar kastas i princip bort, ofta spridd rakt ut i atmosfären. Vi har inte haft kostnadseffektiva sätt med konforma former att fånga in och omvandla den värmen till användbar energi.

Dessa flexibla enheter är dock oerhört kompatibla med spillvärmekällor såsom rör i industri- och bostadsbyggnader eller avgasrör på fordon. Dessutom behöver de inte ens limmas på ytor, till skillnad från de tidigare styva enheterna, och som ett resultat framhäver dessa kvalifikationer effektiviteten hos den flexibla enheten.

När den termoelektriska generatorn placeras nära en värmekälla producerar den en elektrisk ström genom elektroner som rör sig från den varma sidan till den kalla sidan. Enheten har en platt, fyrkantig form och består av små tvåbenspar av snören som är förbundna med varandra. Mellan remsorna finns springor som ger flexibiliteten att passa runt krökta ytor som rör. Mellanrummen bibehåller också enhetens flexibilitet för att ändra fyllfaktorn, vilket kan användas för att optimera termoelektriska enheter för olika värmekällor.

Baserat på forskarnas rapporter slutförde enheten framgångsrikt sitt teststeg genom att ge en 150 procent högre effekttäthet än andra toppmoderna enheter. Å andra sidan bibehöll en uppskalad version, som var något över 3-tums kvadrat, en effekttäthetsfördel på 115 procent. Enligt forskarna producerade denna version en total effekt på 56,6 watt när den placerades på den uppvärmda ytan.

Naturligtvis kommer designen med fördelar. För det första ger det bekvämligheten att utnyttja den normalt bortkastade värmen effektivt. Och för det andra är det anmärkningsvärt att dess struktur gör enheten kompatibel med svårapplicerade ytor som rör. Därför är denna innovation lovande för att generera el från områden som tidigare var svåra att använda.

Share: