Press "Enter" to skip to content

En ny termoelektrisk generator skaber elektrisk strøm ved at vikle varme rør

Forskere har længe arbejdet på at finde en måde at drage fordel af temperaturforskelle til at producere elektricitet. Og nu har en gruppe forskere fra Penn State og National Renewable Energy Laboratory udviklet en ny fleksibel termoelektrisk generator, der kan omdanne spildvarme til elektricitet ved at vikle sig rundt om varme overflader som udstødningsrør.

En stor mængde varme fra den energi, vi forbruger, smides dybest set væk, ofte spredt direkte ud i atmosfæren. Vi har ikke haft omkostningseffektive måder med konforme former til at fange og omdanne varmen til brugbar energi.

Disse fleksible enheder er dog utroligt kompatible med spildvarmekilder såsom rør i industri- og beboelsesbygninger eller udstødningsrør på køretøjer. Desuden behøver de ikke engang at blive limet på overflader, i modsætning til de tidligere stive enheder, og som følge heraf fremhæver disse kvalifikationer effektiviteten af den fleksible enhed.

Når den termoelektriske generator placeres i nærheden af en varmekilde, producerer den en elektrisk strøm gennem elektroner, der bevæger sig fra den varme side til den kolde side. Enheden har en flad, firkantet form og består af små tobenede par snørebånd forbundet med hinanden. Mellem strimlerne er der sprækker, der giver fleksibilitet til at passe rundt om buede overflader såsom rør. Hullerne opretholder også enhedens fleksibilitet til at ændre påfyldningsfaktoren, som kan bruges til at optimere termoelektriske enheder til forskellige varmekilder.

Baseret på forskernes rapporter afsluttede enheden med succes sin testfase ved at give en 150 procent højere effekttæthed end andre state-of-the-art enheder. På den anden side opretholdt en opskaleret version, der var lidt over 3-tommer firkantet, en effekttæthedsfordel på 115 procent. Ifølge forskerne producerede denne version en samlet effekt på 56,6 watt, når den blev placeret på den opvarmede overflade.

Selvfølgelig kommer designet med fordele. For det første giver det bekvemmeligheden ved at udnytte den normalt spildte varme effektivt. Og for det andet er det bemærkelsesværdigt, at dets struktur gør enheden kompatibel med overflader, der er svære at påføre, såsom rør. Derfor er denne innovation lovende for at generere elektricitet fra områder, der tidligere var vanskelige at bruge.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: