Social Climate Tech News

Thu 14 07 2022
Image

Een groot deel van Italië verkeert in een noodtoestand vanwege de ergste droogte in 70 jaar.

by bernt & torsten

Google afbeeldingen van de Po, de langste rivier van Italië, en je ziet een brede beek omringd door een groene oase.Maar op dit moment is de rivier, die bijna heel Noord-Italië van water zou moeten voorzien, vrijwel droog.Ook de Arno, die door Florence stroomt, en de Tiber in Rome zijn aanzienlijk lager dan normaal.

De ergste droogte in zeventig jaar heeft enorme gevolgen voor de landbouw, de burgers en de natuur.De regering heeft aanvragen goedgekeurd uit vijf regio’s om de noodtoestand uit te roepen: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardije, Piemonte en Veneto.Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden om maatregelen te nemen en slachtoffers te vergoeden.

Po is droog

De grootste zorgen zijn de droogte in het dal rond de Po, die loopt van de Alpen in het westen tot Venetië in het oosten.Omdat er afgelopen winter weinig sneeuw in de bergen lag, droogde de aanvoer van smeltwater veel sneller op dan normaal.Daarnaast regende het weinig in het voorjaar.Het waterpeil van de Po is nu 80 procent lager dan normaal aan het begin van de zomer.

Dit zal ongetwijfeld een zware klap zijn voor de Italiaanse economie.Meer dan de helft van de Italiaanse landbouw wordt beoefend in de anders vruchtbare Povlakte, goed voor 40 procent van het bruto binnenlands product.Niet alleen gewassen als tarwe, rijst en maïs zijn afhankelijk van de rivier, maar ook producten als parmaham en Parmezaanse kaas.Driekwart van de Vongole schelpen voor de Europese markt wordt geoogst in de Po Delta.Ook groeien ze minder snel door de droogte.

Nu de regering het verzoek om de noodtoestand heeft goedgekeurd, komt er geld vrij om boeren te compenseren voor hun verliezen.Volgens de landbouworganisatie Coldiretti is dit nodig om meer dan 270.000 bedrijven te redden.De organisatie schat dat er al zo’n 3 miljard euro aan schade is.

Waterverbruik beperkt

Niet alleen boeren; iedereen in Noord-Italië kampt met droogte.Meer dan honderd gemeenten in het noorden hebben al beperkingen opgelegd aan het gebruik van drinkwater.De hoofdstad Rome besloot de waterdruk te verlagen.Onder een noodtoestand kunnen regio’s op nog grotere schaal actie ondernemen.

Er zijn momenteel geen specifieke beperkingen voor toeristen in de getroffen gebieden.De regio’s Lombardije, Piemonte, Veneto en Emilia-Romagna overwegen waterrantsoenering.Dit zou betekenen dat drinkwater alleen gebruikt mag worden voor essentiële activiteiten en niet bijvoorbeeld voor het vullen van zwembaden.Waterparken dicht bij de kust worden geadviseerd om gefilterd zeewater te gebruiken.Anderen moeten mogelijk hun deuren sluiten.

Buitengewoon commissaris voor droogte

Naast het goedkeuren van de noodtoestand, lanceert de regering ook een nationaal noodplan om de droogte aan te pakken.”De ministerraad zal belangrijke en moedige beslissingen nemen”, kondigde minister van Regionale Zaken Mariastella Gelmini vooraf aan.Zo komt er een ‘buitengewone commissaris voor de droogte’.Hij wordt tot 2024 aangesteld om ervoor te zorgen dat het land beter voorbereid is op crises in de toekomst.

De commissaris moet niet alleen het waterverbruik in Italië beperken, maar ook het waternetwerk efficiënter maken.Landelijk wordt momenteel slechts 10 procent van de neerslag opgeslagen en gebruikt tijdens droge periodes.Omdat het waternetwerk op veel plaatsen oud is, lekt meer dan 30 procent van het beschikbare drinkwater weg voordat het de kraan bereikt.De regering trekt 1,38 miljard dollar uit om dat probleem aan te pakken.

Deze maatregelen zijn te laat gekomen voor de huidige crisis.De komende maanden wordt niet verwacht dat er voldoende neerslag valt om het tij te keren.

Share: