Social Climate Tech News

Tue 26 2022
Image

De Aboriginal gemeenschap heeft oplossingen voor bosbranden wereldwijd

by bernt & torsten

Een eeuwenoude traditie zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor een hedendaags probleem: bosbranden, die deze zomer ook in Europa weer op grote schaal voorkomen.Door hitte en droogte kan het vuur zich snel verspreiden in steeds meer natuurgebieden.In Australiƫ, waar dit probleem al jaren bestaat, vraagt de Aboriginal-gemeenschap nu aandacht voor hun manier van bosbeheer.

Eeuwen geleden slaagden ze er al in om grote branden te bestrijden door zelf kleinere branden te stichten.En met grote delen van de wilde dieren in Australiƫ die elke zomer in vlammen opgaan, kan het beoefenen van die traditie veel veranderen.

Volgens het Australische wetenschapsinstituut CSIRO leiden de droge struiken en het gras, samen met het extreme weer, tot ernstige bosbranden.En door het gras en de struiken gecontroleerd te laten branden, kan het ongecontroleerde vuur zich minder verspreiden.Een methode waar de Aboriginal gemeenschap al jaren aandacht voor vraagt.

Culturele verbranding wordt in Australiƫ niet alleen bekeken om grote bosbranden te bestrijden.Wetenschappers in de Verenigde Staten kijken ook naar hoe de inheemse bevolking omging met bosbranden.Ze hadden daar een vergelijkbare methode.

Begin dit jaar werd in de VS een nieuwe wet aangenomen ten gunste van culturele verbranding.Mensen die gecontroleerd vuur gebruiken als brandbestrijding kunnen niet meer aansprakelijk zijn voor schade als de brand uit de hand loopt.Op deze manier is de drempel voor het toepassen van de methode veel lager geworden.

In Europa wordt vuur soms met vuur bestreden, maar deze inheemse manier wordt nog niet veel gebruikt.

Share:

Leave A Comment