Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Bevers zijn de helden van de hittegolf

Tijdens een intense hittegolf hebben mensen een aantal hulpmiddelen om koel te blijven, zoals airconditioning, zwembaden en ijs. Wilde dieren hebben tegelijkertijd bevers.

Ja, bevers. Deze netvoetige amfibische knaagdieren met dikke staarten helpen talloze andere dieren een hittegolf te overleven. Ze verdrinken niet alleen sommige landschappen in koud water, maar helpen ook de lucht af te koelen. Ze maken zelfs bossen en graslanden minder vatbaar voor verbranding.

Dit is vooral op dit moment belangrijk. Een drukkende hittegolf heeft de afgelopen twee weken een groot deel van de VS en Europa geteisterd, waardoor mensen en dieren in het wild in gevaar zijn gekomen. Groot-Brittannië beleefde zijn warmste dag ooit. De temperaturen in delen van Oklahoma en Texas bereikten 115 graden. En er zijn nog twee maanden van de zomer over.

Terwijl bevers ooit bijna tot uitsterven werden gejaagd in Noord-Amerika en delen van Europa – en ze worden door sommigen nog steeds als ongedierte beschouwd – wordt het steeds duidelijker dat deze dieren ecosystemen helpen beschermen tegen de toorn van klimaatverandering. Bevers zijn wilde helden in een opwarmende wereld, en we zouden er goed aan doen om het voorbeeld te volgen dat ze hebben gegeven.

Bevervijvers helpen het water – en de lucht – af te koelen

Het feit dat de meeste mensen weten over bevers is dat ze dammen bouwen. Maar deze structuren zijn meer dan alleen een stapel stokken in een beek. Het zijn hydrologische wonderen.

Dammen vormen vijvers, verwijden rivieren en creëren wetlands en bouwen allerlei aquatische habitats waar veel andere dieren, zoals vogels en kikkers, op vertrouwen. Daarom worden bevers vaak ecosysteemingenieurs genoemd.

Maar meer dan alleen water verspreiden, helpen bevers ook om het af te koelen.

Vijvers kunnen beken verdiepen en diepere waterlagen hebben de neiging om koeler te zijn. Wanneer stromen in deze structuren stromen, kunnen ze zich in de rivierbedding beginnen te begraven.

Vijvers helpen ook om koud grondwater naar de oppervlakte te dwingen. De vijvers zijn gemaakt van stokken, bladeren en modder, waardoor water wordt geblokkeerd terwijl het stroomafwaarts gutst, waardoor een deel ervan ondergronds moet reizen, waar het zich mengt met kouder grondwater voordat het opnieuw opduikt.

In een recente studie verplaatsten onderzoekers 69 bevers naar een stroomgebied in het noordwesten van de staat Washington en ontdekten dat hun vijvers de beken gemiddeld met meer dan 4 graden Fahrenheit (2,3 Celsius) koelden tijdens bepaalde tijden van het jaar. Een andere studie, gepubliceerd in 2017, zag vergelijkbare grote temperatuurdalingen nadat bevers dammen hadden gebouwd.

Opmerkelijk is dat bevers ook kunnen helpen de lucht te koelen.

Wanneer al het water in het leefgebied van een bever verdampt, koelt de lucht af. Het omzetten van water in stoom vereist energie, en een deel van die energie komt van de warmte in de lucht. (Dit is hoe moeraskoelers werken, of verdampingskoelers, het is dezelfde reden waarom zweten het lichaam afkoelt.)

Het is als een AC-systeem dat in het landschap zit en de luchttemperatuur, je weet wel, 10 of 15 graden koeler houdt – wat een groot verschil kan maken.

Door land met water te overspoelen, kunnen bevers ook brandgangen
creëren Intense hittegolven kunnen ook andere problemen aanwakkeren, zoals droogte en bosbranden.

Bevers kunnen opnieuw helpen.

Een voor de hand liggend voordeel komt van bevervijvers die het landschap overspoelen met water: natte dingen verbranden niet zo gemakkelijk.

Tijdens bosbranden kunnen gebieden met bevervijvers in wezen dienen als “een toevluchtsoord voor absoluut elk dier dat daar binnen kan komen.

En het zijn niet alleen branden. Bevers bieden ook een verzekering tegen droogte, door te helpen het grondwater aan te vullen waarvan mensen afhankelijk zijn, vertragen beverdammen over het algemeen water dat stroomafwaarts reist, waardoor het diep onder de grond kan doordringen, waar het minder snel opdroogt.

(Door de waterstroom te vertragen, helpen bevers ook de ernst van overstromingen te verminderen – nog een andere natuurramp die klimaatverandering kan verergeren.)

Wat een bever ons kan leren over veerkracht

Dus bevers zijn verdomd goed. Door simpelweg hun beste leven te leiden – door stroompjes af te dammen met hun schattige kleine handjes en krachtige bokkentanden – helpen ze zoveel dieren om hen heen. We zouden eigenlijk allemaal meer op bevers moeten lijken.

Ook van hen kunnen we leren. Zoals de aanhoudende hittegolven hebben aangetoond, is onze gebouwde omgeving niet bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Wegen en spoorwegen zijn letterlijk gedeukt. We moeten onze steden en dorpen veel veerkrachtiger maken, net als een leefgebied vol beverdammen.

En deze dieren kunnen helpen als we ons proberen aan te passen aan een warmere wereld, in plaats van alleen te vertrouwen op door de mens gemaakte technologie en infrastructuur, kunnen we ook soorten zoals bevers in het landschap herstellen en wetlands herstellen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: