Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Alcohol is nooit goed voor mensen onder de 40 jaar

Alcohol brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee en geen voordelen voor adolescenten, maar sommige oudere volwassenen kunnen profiteren van het drinken van een kleine hoeveelheid, volgens de grootste studie in zijn soort.

De conclusie komt van de auteurs van de Global Burden of Diseases-studie, een rollend project aan de Universiteit van Washington in Seattle, dat de meest uitgebreide gegevens over de oorzaken van ziekte en dood ter wereld produceert.

Vier jaar geleden zei de studie dat zelfs af en toe een drankje schadelijk was voor de gezondheid en suggereerde dat regeringen mensen zouden moeten adviseren zich volledig te onthouden.

Maar na een grote nieuwe analyse van wereldwijde gegevens zijn de experts achter de studie tot nieuwe conclusies gekomen. Jongeren worden blootgesteld aan hogere gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik dan oudere volwassenen, zeggen ze. Maar ze voegen eraan toe dat volwassenen van 40 jaar en ouder zonder onderliggende gezondheidsproblemen kunnen profiteren van beperkt alcoholgebruik, zoals een klein glas rode wijn per dag, inclusief een verminderd risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes.

Hun bevindingen, gepubliceerd in de Lancet, zijn de eerste die alcoholrisico’s rapporteren per geografische regio, leeftijd, geslacht en jaar. Ze suggereren dat aanbevelingen voor wereldwijd alcoholgebruik gebaseerd moeten zijn op leeftijd en locatie, met de strengste richtlijnen voor mannen van 15-39 jaar, die wereldwijd het grootste risico lopen op schadelijk alcoholgebruik.

Alcohol brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee en geen voordelen voor adolescenten, maar sommige oudere volwassenen kunnen profiteren van het drinken van een kleine hoeveelheid, volgens de grootste studie in zijn soort.

De studie, gepubliceerd in de Lancet, ontdekte dat 59% van degenen die schadelijke hoeveelheden drinken 15-39 jaar oud waren – mensen voor wie alcohol geen gezondheidsvoordeel bood en risico’s met zich meebracht, waaronder verwondingen gerelateerd aan alcohol- of auto-ongelukken, zelfmoord of moord. Driekwart van de schadelijke dranken werd gemaakt.

Onderzoekers keken naar het risico op alcoholgebruik bij 22 gezondheidsresultaten, waaronder verwondingen, hart- en vaatziekten en kanker, met behulp van de 2020 Global Burden of Disease-gegevens.

Met behulp van deze informatie konden de onderzoekers inschatten hoeveel alcohol een persoon zou kunnen drinken voordat ze een overmatig risico voor hun gezondheid namen in vergelijking met iemand die geen alcohol drinkt.

Ze ontdekten dat het alcoholgehalte dat kon worden geconsumeerd zonder de gezondheidsrisico’s te verhogen, gedurende het hele leven toenam. Onderzoekers beschouwden een standaarddrank als een glas rode wijn van 100 ml met 13% alcohol of een blikje of fles van 3,5% bier van 375 ml.

Ze ontdekten dat voor mannen van 15-39 jaar de aanbevolen hoeveelheid alcohol voordat ze “het verlies van gezondheid riskeerden” slechts 0,136 van een standaarddrank per dag was. Voor vrouwen van dezelfde leeftijd was het “theoretisch laagste risicoblootstellingsniveau” 0,273 drankjes – ongeveer een kwart van een standaarddrank per dag.

Voor volwassenen van 40 jaar en ouder zonder onderliggende gezondheidsproblemen was het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol gekoppeld aan bepaalde gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op ischemische hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Onder de 40-64-jarigen varieerde het veilige alcoholgebruik van ongeveer een halve standaarddrank per dag tot bijna twee standaarddranken. Voor mensen van 65 jaar of ouder werd het risico op “verlies van gezondheid door alcoholgebruik” bereikt na het dagelijks consumeren van meer dan drie standaarddranken.

Maar gemiddeld bleef de aanbevolen alcoholinname voor volwassenen ouder dan 40 jaar laag en bereikte een piek van 1,87 standaarddranken per dag. Daarna namen de gezondheidsrisico’s van elk drankje toe, meldde the Lancet.

Afzonderlijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine op donderdag vond dat de consumptie van zeven of meer eenheden alcohol per week geassocieerd was met hogere ijzerniveaus in de hersenen. IJzer in de hersenen is in verband gebracht met de ziekten van Alzheimer en Parkinson en is een potentieel mechanisme voor alcoholgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: