Social Climate Tech News

Thu 14 07 2022
Image

En stor del av Italien består av undantagstillstånd på grund av den värsta torkan på 70 år

by bernt & torsten

Googla bilder på Po, Italiens längsta flod, så ser du en bred bäck omgiven av en grön oas.Men just nu är floden, som ska förse nästan hela norra Italien med vatten, praktiskt taget torr.Arno, som flyter genom Florens, och Tibern i Rom är också betydligt lägre än normalt.

Den värsta torkan på sjuttio år får enorma konsekvenser för jordbruket, medborgarna och för naturen.Regeringen har godkänt ansökningar från fem regioner om undantagstillstånd: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardiet, Piemonte och Veneto.Detta skapar fler möjligheter att vidta åtgärder och kompensera offren.

Po är torr

De största bekymmerna är torkan i dalen runt Po, som går från Alperna i väster till Venedig i öster.Eftersom det var lite snö i fjällen i vintras torkade smältvattentillförseln upp mycket snabbare än normalt.Dessutom regnade det lite på våren.Vattennivån i Po är nu 80 procent lägre än vanligt i början av sommaren.

Detta kommer utan tvekan att vara ett allvarligt slag mot den italienska ekonomin.Mer än hälften av Italiens jordbruk utövas i den annars bördiga Po-dalen, som står för 40 procent av bruttonationalprodukten.Inte bara grödor som vete, ris och majs är beroende av floden, utan också produkter som parmaskinka och parmesanost.Tre fjärdedelar av Vongole-skalen för den europeiska marknaden skördas i Po-deltaet.De växer också mindre snabbt på grund av torkan.

Nu när regeringen har godkänt begäran om undantagstillstånd kommer pengar att frigöras för att kompensera bönderna för deras förluster.Enligt jordbruksorganisationen Coldiretti är detta nödvändigt för att rädda mer än 270 000 företag.Organisationen uppskattar att det redan finns cirka 3 miljarder euro i skador.

Begränsad vattenanvändning

Inte bara bönder; alla i norra Italien står inför torka.Mer än hundra kommuner i norr har redan infört restriktioner för användningen av dricksvatten.Huvudstaden Rom beslutade att sänka vattentrycket.Under undantagstillstånd kan regionerna vidta åtgärder i ännu större skala.

Det finns för närvarande inga särskilda restriktioner för turister i de drabbade områdena.Regionerna Lombardiet, Piemonte, Veneto och Emilia-Romagna överväger vattenransonering.Det skulle innebära att dricksvatten endast ska användas till nödvändig verksamhet och inte till exempel till att fylla simhallar.Vattenparker nära kusten rekommenderas att använda filtrerat havsvatten.Andra kan behöva stänga sina dörrar.

Extraordinär kommissionär med ansvar för torka

Förutom att godkänna undantagstillståndet lanserar regeringen också en nationell beredskapsplan för att hantera torkan.”Ministerrådet kommer att fatta viktiga och modiga beslut”, meddelade regionminister Mariastella Gelmini i förväg.Till exempel kommer det att finnas en “extraordinär kommissionär för torkan”.Han kommer att utses fram till 2024 för att säkerställa att landet är bättre förberett för kriser i framtiden.

Kommissionären måste inte bara begränsa vattenförbrukningen i Italien utan också effektivisera vattennätet.Nationellt lagras och används för närvarande endast 10 procent av nederbörden under torra perioder.Eftersom vattennätet är gammalt på många ställen läcker mer än 30 procent av det tillgängliga dricksvattnet ut innan det når kranen.Regeringen avsätter 1,38 miljarder dollar för att ta itu med det problemet.

Dessa åtgärder har kommit för sent för den nuvarande krisen.Under de kommande månaderna förväntas det inte att det kommer att finnas tillräckligt med nederbörd för att vända tidvattnet.

Share: