Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Värmeböljor kan öka energiproblemen över hela Europa

Den extrema värmen som påverkar Iberia den här veckan har lett till att temperaturerna nått en topp på över 40C i vissa delar av Spanien under de senaste dagarna – det är 7-9C över säsongsgenomsnittet på vissa platser som Andalusien.

Det varma och torra vädret har förvärrat torkan i hela regionen, med många vattenreservoarer som registrerar extremt låga nivåer av lagring i början av sommarsäsongen, efter en mycket torr vinter (särskilt januari/februari) och en mycket torr maj också. Spanien genererar mer än 10 % av sin el från vattenkraftverk, så detta kommer att få allvarliga konsekvenser för energiproduktion och tillgänglighet/priser.

De torra och varma förhållandena rör sig österut under resten av denna vecka och in i helgen, över nordvästra och centrala Europa, innan de når längre norrut och österut in i östra Europa under helgen och nästa vecka.

Temperaturerna förväntas nå upp till 30-talet över många områden, med en topp på mellan 7-10C över säsongens normala på vissa platser. Värmeböljan kommer att leda till en ökning av energibehovet för kylning i vissa delar av Europa och kommer också att öka flodvattentemperaturerna som används för att kyla kärnkraftverk över hela kontinenten.

Tidigare var Frankrikes EDF tvungen att stoppa några av sina kärnreaktorer på grund av värmen och de stigande temperaturerna på Rhône-floden, även om detta är vanligare i juli och augusti snarare än i mitten av juni.

På andra sidan Atlanten, sedan början av juni, har stora delar av centrala och östra USA upplevt mestadels säsongsbetonade förhållanden, med de västra delarna av den amerikanska kontinenten som står inför de hetaste och torraste förhållandena hittills.

En förändring sker dock den här veckan eftersom värmen växer över de centrala slätterna och expanderar österut, vilket sannolikt kommer att leda till en del ovanligt varmt väder under första hälften av denna vecka med många temperaturrekord som utmanas. Senare i veckan och in på helgen kommer en kallfront att pressa sig från väst till öst, vilket ger en viss lättnad till vissa delar av delstaterna.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: