Social Climate Tech News

Fri 17 2022
Image

Våra hjärnor är helt enkelt kopplade till att ignorera klimatförändringarna

by bernt & torsten

Den 3 augusti 2016 fattade ett Emirates-flygplan på ett flyg från Thiruvananthapuram med 282 passagerare ombord eld efter landning på Dubais internationella flygplats. Kabinpersonalen bad alla passagerare att omedelbart evakuera till säkerhet. Men hur reagerade folk på denna nödsituation?

Överraskande nog var det ingen panik ombord på planet. Röster hördes till och med som “försäkrade” andra att det inte fanns något att oroa sig för. Istället för att rusa till närmaste utgång och gå mot en utrymningsränna var många ombord mer fokuserade på att öppna överskåp för att ta med sig sina kabinväskor och bärbara datorer. Detta bristfälliga beteende inför överhängande fara slutade först efter att en flygvärdinna höjde sin röst och bad passagerarna att evakuera planet omedelbart. Men den avgörande frågan är: Varför brydde de sig mer om sina tillhörigheter än om sina liv?

Ungefär som individerna på den Emirates-flygningen, är alla vi som lever på planeten Jorden i en överhängande fara. Många framstående och kunniga personer har varnat oss för den globala uppvärmningen och de katastrofer som kommer att följa. Men precis som dessa obarmda passagerare verkar invånarna på vår planet, även de som kan vara de första att bli påverkade av klimatförändringarna, oberörda om dess potentiella faror.

Enligt experter, när planetens temperaturer ökar, kommer en av de första landmassorna att gå under havsvatten vara Kiribati-öarna i Stilla havet. Det bor cirka 110 000 invånare på de öarna. Faran är så trängande att den lokala regeringen har köpt 6 000 hektar mark på Fijiöarna i närheten för att flytta lokalbefolkningen när och när deras hemöar blir översvämmade.

Men när en reporter från The New York Times besökte Kiribati fann han att lokalbefolkningen, just de människor på denna jordklot vars liv först skulle utsättas för fara av den globala uppvärmningen, inte alls var oroliga över problemet. Deras president Taneti Maamau hade sagt detta vid FN:s senaste klimatkonferens: “Vi tror inte att Kiribati kommer att sjunka som Titanic-skeppet. Vårt land, våra vackra länder, är skapade av Guds händer.”

Varför är människor så nonchalanta inför överhängande fara? Som svar på detta ligger ödet för alla prat- och medvetenhetskampanjer som organiseras runt om i världen för att uppnå en mer hållbar planet.

Hållbarhet handlar om att förhindra utarmning av naturresurser eller fysiska resurser så att de förblir tillgängliga på lång sikt. Men om man tänker på framtiden, mer så är det långsiktiga inte i människans natur. Under miljontals år, medan vi strövade omkring på savannerna, levde våra förfäder för dagen. Det var först med införandet av jordbruket som människor började tänka på morgondagen, framtiden.

Men 10 000 år av att tänka på en framtida gröda är för kort tid för att göra ett ingrepp i det som miljontals år av evolution har etsat in i hjärnan. Nobelpristagaren Daniel Kahneman, en av de främsta experterna på människors irrationella natur, sa en gång: “Hållbarhet kräver att människor accepterar vissa kortsiktiga kostnader och minskningar av deras levnadsstandard för att mildra högre men osäkra förluster som är långt i framtiden. Detta är extremt svårt för människor att acceptera.”

Det finns en allmän uppfattning att naturkatastrofer är ett utmärkt tillfälle att lära människor om konsekvenserna av klimatförändringar. Först och främst kämpar även experter för att förklara ett orsakssamband mellan naturkatastrofer och global uppvärmning. Så att förvänta sig att vanliga människor ska dra ett samband mellan naturkatastrofer och långsamt stigande temperaturer är en svår uppgift.

När en naturkatastrof inträffar skapar smärtan och förlusten av händelsen en omedelbar önskan i människors medvetande om att normaliteten ska återgå. Under dessa återhämtningstider är det svårt att få människor att tro att större katastrofer är på gång. Så extrema väderhändelser kommer sannolikt inte att resultera i mycket positivt beteende till förmån för hållbarhet.

I sin bok, Don’t Even Think About It: Why Our Brains are Wired to Ignore Climate Change, påminner George Marshall oss om att den mänskliga hjärnan är disponerad för en optimism-bias och inte inriktad på att reagera på risker som är osynliga, ännu mer risker som finns i framtiden.

Att förvänta sig att individer ska vara förkämpar för hållbart beteende kommer därför att vara en icke-startare. Huvudansvaret för att bygga en hållbar värld bör tas av regeringar och företag. Det är lätt att styra beteendet hos dessa genom politiska beslut och lämplig lagstiftning. Regeringar och företags agerande kan bidra till att skapa nya sociala normer, och det är lättare att styra individuella beteenden när starka sociala normer väl har utformats.

Share:

Leave A Comment