Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ombyggnad av byggbranschen

Trots alla nedstängningar och omvälvningar under de senaste åren, upplever fastighetsmarknaden en global boom. Både bostäder och kommersiella fastigheter byggs, renoveras och rustas om i rekordmånga. Byggbranschen försöker hålla jämna steg med efterfrågan mitt i utbudsbrist, prishöjningar och ständigt föränderliga byggregler och krav.

När kostnaderna för traditionella byggmaterial stiger kan byggbranschen lära sig att att gå grönt går från att vara för dyrt att göra till för dyrt att inte göra.

Politiska och ekologiska stötestenar inför byggandets framtid

Eftersom traditionella byggnadsmaterial tillverkas med naturresurser påverkar internationell handel och sjöfart vad som byggs var. Exempel: trä. Barrvirke har varit i hög efterfrågan på sistone, med det begränsade utbudet som fick priserna att skjuta i höjden förra våren.

Den största importören av trä är USA, som konkurrerar med det alltmer urbaniserade Kina om europeiskt och ryskt virke. Kanada är inte längre en överkomlig, pålitlig timmerkälla för USA på grund av nyligen omförhandlade handelsavtal och de kvardröjande effekterna av ett angrepp av tallbaggar i British Columbia. Sanktioner och embargon mot allt ryskt på grund av kriget som landet startade och fortsätter i Ukraina har i praktiken gjort Europa till den enda timmerkällan för en glupsk amerikansk marknad. Och med Ryssland och Ukraina också viktiga leverantörer av tackjärn, råmaterialet som används i stål, väntar utmaningar för ett annat byggmaterial med hög efterfrågan.

Förutom bristfrågor bidrar många traditionella byggmaterial till klimat- och miljöproblem. Cementtillverkning bidrar avsevärt till mineralavfallsströmmen, medan stålproduktion har ett problem med koldioxidutsläpp. Med klockan som tickar allt högre när nettonolldeadline 2050 närmar sig, är det bråttom att bygga om befintliga byggnader som är energiineffektiva och drivs och värms upp genom förbränning av fossila bränslen.

Arkitekturens framtid: från modulära hem till träskyskrapor

Innovationer inom tillverkning av hållbara byggmaterial och arkitekturtrender mot modulära hem och multifunktionella hybridstrukturer är nyckeln till en hållbar framtid för byggande. Förändringar i hur sand bearbetas till ett glas och återvunnet glas för att ersätta sand i cementföreningar minskar mineralavfall och skapar användning för en lättåtervinningsbar resurs.

Cement av återvunnet glas är ett av framtidens byggmaterial som kan 3D-printas till byggnadskomponenter för att användas i nybyggnationer och eftermontering av befintliga byggnader – och det kan tillverkas, fraktas och installeras snabbt och enkelt. Trä, det valda byggnadsmaterialet i århundraden i många delar av världen, är nu erkänt som en viktig försvarare i detta spel att slå klimatklockan på grund av hur det absorberar och fångar koldioxid. Med omtanke använt kan trä hjälpa till att sänka de totala utsläppen när samhällen arbetar med att renovera och eftermontera äldre, koldioxidutsläppande strukturer.

Hur kommer de nya arkitekturtrenderna att påverka andra sektorer?

En annorlunda uppbyggd värld kommer självklart att se ut och fungera annorlunda, men det finns tecken på att många samhällssektorer redan är med på detta. Under Covid-19-pandemin blev kommunala utomhusområden de enda platserna där människor kunde träffa andra utanför deras bubblor eller träna på ett säkert sätt. Bilfria gator gick från utkantsexperiment till vardagliga i större städer, med många samhällen som valde att behålla dessa förändringar efter att ha sett de fysiska och mentala hälsofördelar som trafikfria stadsdelar kan ge.

På samma sätt kommer förändringarna i byggbranschen att få långtgående konsekvenser för allt från politik och stadspolitik till global handel och konsumtionskultur. Är dina organisationsstrategier förberedda för hur dessa förändringar kommer att manifestera sig över dina produkter och tjänster?

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: