Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nya data avslöjar extraordinär global uppvärmning i Arktis

Nya data har avslöjat extraordinära nivåer av global uppvärmning i Arktis, upp till sju gånger snabbare än det globala genomsnittet.

Uppvärmningen sker i norra Barents hav, en region där snabbt stigande temperaturer misstänks utlösa ökningar av extremväder i Nordamerika, Europa och Asien. Forskarna sa att uppvärmningen i denna region var en ”tidig varning” för vad som kan hända i resten av Arktis.

De nya siffrorna visar att årliga medeltemperaturer i området stiger under året med upp till 2,7 grader per decennium, med särskilt höga höjningar under höstmånaderna på upp till 4 grader per årtionde. Detta gör Norra Barents hav och dess öar till den plats som värms snabbast på jorden.

De senaste åren har temperaturer långt över genomsnittet registrerats i Arktis, med rutinerade observatörer som beskriver situationen som ”galen”, ”konstig” och ”helt enkelt chockerande”. Vissa klimatforskare har varnat för att händelser utan motstycke kan signalera snabbare och mer abrupt klimatnedbrytning.

Det var redan känt att klimatkrisen drev uppvärmningen över Arktis tre gånger snabbare än det globala genomsnittet, men den nya forskningen visar att situationen är ännu mer extrem på sina ställen.

Havsis är bra på att reflektera solljus men smälter bort. Detta gör att det mörkare havet nedanför kan absorbera mer energi. Att förlora havsis innebär också att det inte längre begränsar möjligheten för varmare havsvatten att värma upp den arktiska luften. Ju mer is som går förlorad, desto mer värme ackumuleras och bildar en återkopplingsslinga.

Världens forskare sa i april att omedelbara och djupa nedskärningar av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser behövs för att tackla klimatkrisen.

Forskningen, publicerad i tidskriften Scientific Reports, bygger på data från automatiska väderstationer på öarna Svalbard och Franz Josef Land. Fram till nu hade detta inte gått igenom standardprocessen för kvalitetskontroll och offentliggjorts.

Resultatet blev en högkvalitativ uppsättning ytlufttemperaturmätningar från 1981 till 2020. Forskarna drog slutsatsen: ”Den regionala uppvärmningshastigheten för norra Barentshavsregionen är exceptionell och motsvarar 2 till 2,5 gånger de arktiska uppvärmningsmedelvärdena och 5 till 7 gånger genomsnittet för den globala uppvärmningen.”

Det fanns ett mycket starkt samband över tid mellan lufttemperatur, havsisförlust och havstemperatur. Den nya informationen om uppvärmningshastigheter i området skulle hjälpa andra forskare att forska om hur förändringar i Arktis påverkar extremt väder i tätbefolkade områden på lägre breddgrader. Det finns bevis för att snabb uppvärmning förändrar jetströmsvindarna som omger polen och påverkar extremväder.

Havsisförlust och uppvärmning i framför allt Barents hav har i tidigare arbete isolerats som särskilt relevanta för förändringar i atmosfärisk cirkulation på vintern som är knuten till extrema vinterväderhändelser.

Om denna mekanism är giltig, och det finns en viss debatt om det, så är detta ytterligare ett sätt att klimatförändringar kan öka vissa typer av extrema väderhändelser [och som] inte fångas väl av nuvarande modeller.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: