Social Climate Tech News

Fri 10 06 2022
Image

Miljöaktivister går samman för att bekämpa “kolbomb” fossilbränsleprojekt

by bernt & torsten

En koalition av miljöjurister, undersökande journalister och aktivister har startat en grupp för att utmana “kolbomben” fossilbränsleprojekt som avslöjats i en Guardian-undersökning.

Efter ett möte i maj bildade mer än 70 icke-statliga organisationer och aktivistgrupper från hela världen ett nätverk för att dela med sig av kolbomber för att dela expertis och resurser i kampen för att stoppa projekten och förhindra det katastrofala klimatsammanbrott de skulle orsaka.

Guardian-undersökningen identifierade 195 kolbomber och gigantiska olje- och gasprojekt som var och en skulle resultera i minst en miljard ton CO2-utsläpp under sin livstid, totalt motsvarande cirka 18 år av nuvarande globala CO2-utsläpp. Cirka 60 % av dessa har börjat pumpa.

USA är den ledande källan till utsläpp från dessa megaprojekt, med sina 22 kolbomber som spänner över det djupa vattnet i Mexikanska golfen till foten av Front Range i Colorado till Permian Basin. Tillsammans har de potential att släppa ut 140 miljarder ton koldioxid, nästan fyra gånger mer än hela världen släpper ut varje år.

Saudiarabien är den näst största potentiella utsläpparen efter USA, med 107 miljarder ton, följt av Ryssland, Qatar, Irak, Kanada, Kina och Brasilien.

Det nya kampanjnätverket syftar till att samordna juridiska utmaningar och aktivistiska kampanjer mot dessa projekt och de företag och politiker som stödjer dem.

Arrangörerna planerar att skapa ett centralt nav för att formalisera den spirande rörelsen och uppmanar andra grupper av aktivister, journalister och advokater att anmäla sig.

Miljöaktivistgruppen 350.org är en av dem som stöder den nya kampanjen. Dess verkställande direktör, May Boeve, sa: “Med våra lokala och globala partners kampanjar [vi] hårt för att hålla fossila bränslen i marken och sprida dessa kolbomber för att göra det möjligt att stanna på 1,5 och undvika oåterkalleliga och katastrofala klimatförändringar. Vi måste vidta åtgärder i krisens omfattning genom att stoppa alla fossilbränsleprojekt och övergå till 100 % förnybar energi för alla.”

Flera framstående klimaträttsliga grupper i den globala södern är också involverade i det nya nätverket.

Vid sidan av de organisationer som har anmält sig säger arrangörerna att andra grupper av miljöjurister, undersökande journalister och filantropiska finansiärer har uttryckt intresse för rörelsen.

Share: