Social Climate Tech News

Tue 07 2022
Image

Kommer fler “munnar åt helvetet” att öppna sig på grund av klimatförändringarna?

by bernt & torsten

Du kanske har sett bilder av en hålig bit mark i Sibirien nyligen, åtföljda av rubriker om den växande “helvetets mun”.

Batagaika-kratern i Yakutia, Ryssland, har nyligen kommit in i nyheterna igen, även om det inte finns någon större uppdatering om dess spridning.

Detta gigantiska hål, som liknar den steniga konturen av en stingrocka ovanifrån, bildades först på 1960-talet när närliggande skogar fick den underjordiska permafrosten att tina och kollapsa.

Ursprungsbefolkningen Yakut som bor i området har rapporterat att de hört konstiga bultande ljud i flera år när fler bitar av frusen vägg faller in. Medan återhämtningen av ett 42 000 år gammalt utrotat föl 2019 – bevarat med flytande blod inuti – har lagts till till den mystiska aura och vetenskapliga möjligheter på denna plats där världar tycks kollidera.

Hur läskigt det än låter, ligger de mest alarmerande fakta inte i dimensionerna av den största “abrupta upptinningen”, som de är kända. Istället är det hastigheten med vilken andra permafrost-inducerade kratrar bildas i Arktis, och de enorma förråden av växthusgaser de släpper lös som är oroande.

Permafrost är vilket land som helst som förblir fruset hela året (eller, mer exakt, två år i sträck). Den norra permafrostregionen sträcker sig över 15 miljoner kvadratkilometer – ungefär tre gånger hela EU:s yta plus Storbritannien.

Dess kompakta jordar innehåller mer kol eftersom växterna som växer under den arktiska sommaren fryses in i permafrosten innan de kan bryta ner. Detta innebär att regionens frusna mark innehåller uppskattningsvis 1 500 miljarder ton kol.

Det är en svindlande mängd som motsvarar tre gånger massan av all levande växtlighet på jorden, när landskapet värms upp börjar mikrober livnära sig på växtrester och producera CO2 och metan som biprodukter.

Permafrost är inte ett enhetligt lager. Den innehåller olika mängder ackumulerade sediment, samt ren is – som står för så mycket som 70 procent i delar av Sibirien. När värmen börjar tränga in i marken smälter isen och rinner bort, vilket leder till att bitar av jorden faller in.

Permafrost som består av jord eller berggrund smälter inte utan tinar, på samma sätt som en kyckling tinar.

Kratrar bildas allt snabbare till följd av klimatförändringarna, de kan även utlösas av bränder, som ökar till följd av den globala uppvärmningen.

Kan vi stoppa dessa kratrar från att bildas med starkare klimatpolitik?

Permafrost är en sovande jätte, förutom att den är stor och full av kol, reagerar den mycket långsamt på förändringar i miljön. Permafrosten har fortfarande inte riktigt sett vakna ens till den uppvärmning som vi har gjort hittills.

Om vi ​​teoretiskt sett stoppade den globala uppvärmningen i dess spår idag – vid +1,2C över förindustriella nivåer – skulle permafrosten fortfarande tina i upp till 200 år och släppa ut växthusgaser under lång tid.

Ändå finns det en värld av skillnad mellan effektiva klimatåtgärder och att passera 1,5 graders uppvärmning. Ett globalt genomsnitt på 3C, dit vi är på väg nu, betyder faktiskt temperaturer på 7C i Arktis.

Mycket av detta avgörande frusna land kommer att fastna i en förlorande spiral, som slår samman 10 generationer av mänskligheten med konsekvenserna av skyhöga utsläpp.

Det är ett problem av både lokalt intresse – eftersom grunden för hem och vägar skakar, och floder förgiftas av kvicksilverpiggar från tinad permafrost – och global betydelse.

Den dramatiska vanställningen av permafrostlandskap måste åtgärdas på högsta politiska nivå, säger Hugelius och kräver ännu mer akuta klimatåtgärder.

När kommer Batagaika-kratern att sluta växa?

De fann att den växer snabbt. Varje sommar mobiliseras enorma mängder sediment, vatten och organiskt material från denna möjligen största tönedgång i världen.

Kratern kommer sannolikt att fortsätta expandera bakåt och uppåt – äta in i kullen – tills den träffar sediment med betydligt mindre is, eller berggrund.

Share:

Leave A Comment