Social Climate Tech News

Thu 16 2022
Image

Klimatpolitiken drogs in i kulturkrig som en “fördröjningstaktik”

by bernt & torsten

Klimatpolitiken dras in i kulturkrigen med desinformation och skräpvetenskap som sprids över internet av en relativt liten grupp individer och grupper, enligt en studie.

Forskningen visar att klimatnödsituationen – och de åtgärder som behövs för att hantera den – i vissa fall blandas ihop med splittrande frågor som kritisk rasteori, HBTQ+-rättigheter, aborttillgång och antivaccinkampanjer.

Studien, publicerad av Institute for Strategic Dialogue and the Climate Action Against Disinformation coalition, fann att även om direkta förnekande av fakta om klimatkrisen var mindre vanliga, var motståndare nu sannolikt att fokusera på “fördröjning, distraktion och desinformation” för att hindra de snabba åtgärder som krävs.

Rapporten tittade på inlägg på sociala medier under de senaste 18 månaderna och särskilt kring klimattoppmötet Cop26 i Glasgow förra året.

Den fann att det akuta behovet av omfattande begränsnings- och anpassningsstrategier ständigt tonas ned eller fördömdes som omöjligt, alltför dyrt, störande eller hycklande. Och den identifierade ett antal specifika “förseningsdiskurser”, inklusive:

Elitism och hyckleri: dessa inlägg fokuserade på den påstådda rikedomen och dubbelmoralen hos dem som uppmanar till handling, och i vissa fall refererade de till bredare konspirationer om globalism eller den “nya världsordningen”. Studien identifierade 199 676 omnämnanden av denna berättelse på Twitter (tweets och retweets) och 4 377 inlägg på Facebook runt den tidpunkt då Cop26 ägde rum

Absolution: den hittade 6 262 Facebook-inlägg och 72 356 tweets runt Cop26 som fritog ett land från alla skyldigheter att agera på klimatområdet genom att skylla på ett annat. I utvecklade västländer fokuserade detta ofta på de upplevda bristerna i Kina och, i mindre utsträckning, Indien, och hävdade att de inte gjorde tillräckligt så det var ingen idé att någon skulle agera.

Otillförlitliga förnybara energikällor: under en längre period – från 1 januari till 19 november 2021 – fann studien att 115 830 tweets eller retweets delades, tillsammans med 15 443 inlägg på Facebook, som ifrågasatte lönsamheten och effektiviteten hos förnybara energikällor.

Rapporten fann att det mest framträdande anti-klimatinnehållet i denna linje kom från en handfull inflytelserika förståsigpåare, många med verifierade konton på sociala medier.

Analyser av 16 konton av “superspridande” desinformation om klimatet på Twitter avslöjade 13 undergrupper som till stor del konvergerade kring antivetenskaps- och konspirationsgemenskaper i USA, Storbritannien och Kanada.

Det sa att många “influencers” i denna grupp ursprungligen kom från en vetenskaplig eller akademisk bakgrund och några var tidigare involverade i den gröna rörelsen.

Rapporten efterlyste en internationellt överenskommen definition av desinformation och desinformation om klimatet, och tillade att teknikföretag bör begränsa betald reklam och sponsrat innehåll från fossilbränsleföretag och kända frontgrupper eller individer som upprepade gånger bröt mot den standarden.

Regeringar och plattformar för sociala medier måste lära sig de nya strategierna som är på gång och förstå att desinformation i klimatområdet har en ökande korsning med andra skador, inklusive valintegritet, folkhälsa, hatretorik och konspirationsteorier.

Share:

Leave A Comment