Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Klimatförändringarna förvandlar mer av Centralasien till öken

När de globala temperaturerna stiger har ökenklimatet spridit sig norrut med upp till 100 kilometer i delar av Centralasien sedan 1980-talet, visar en klimatbedömning1.

Studien, som publicerades i Geophysical Research Letters, fann också att under de senaste 35 åren har temperaturerna ökat i hela Centralasien, som inkluderar delar av Kina, Uzbekistan och Kirgizistan. Under samma period har bergsområden blivit varmare och blötare – vilket kan ha påskyndat vissa stora glaciärers reträtt.

Torrare och varmare

Mer än 60 % av Centralasien har ett torrt klimat med sällsynta nederbörd. Med lite vatten tillgängligt för växter och andra organismer är stora delar av regionen sårbara för stigande temperaturer, vilket ökar vattenavdunstning i marken och ökar risken för torka. Tidigare forskning om klimatförändringar har rapporterat genomsnittliga förändringar i temperaturer och nederbörd för stora delar av Centralasien, men det gav begränsad lokaliserad information för invånarna.

Ett team vid Lanzhou University i Kina använde lufttemperatur och nederbördsdata från 1960 till 2020 för att dela upp Centralasien i 11 klimattyper.

De fann att området som klassats som ett ökenklimat sedan slutet av 1980-talet har expanderat österut och har spridit sig norrut med så mycket som 100 kilometer i norra Uzbekistan och Kirgizistan, i södra Kazakstan och runt Junggarbassängen i nordvästra Kina. Detta är en rejäl utbyggnad och har haft en dominoeffekt på intilliggande klimatzoner som också har blivit torrare. I vissa områden var den årliga medeltemperaturen minst 5 °C högre mellan 1990 och 2020 än den var mellan 1960 och 1979, med somrarna som blev torrare och nederbörden förekom mest under vintern.

Med tiden kommer ökande temperaturer och minskande nederbörd att leda till att växtsamhällen domineras av arter som är anpassade till varmare och torrare förhållanden.

Varmare och blötare

Teamet fann en annan situation i bergsregioner. I Tian Shan-området i nordvästra Kina har stigande temperaturer åtföljts av en ökning av mängden nederbörd som faller som regn snarare än snö. Högre temperaturer och ökad nederbörd bidrar till att isen smälter på höga höjder, vilket kan förklara den oöverträffade krympningshastigheten för glaciärer i det här området, säger Hu.

Med ett minskat snöfall kommer glaciärer i Centralasien inte att fylla på förlorad is, vilket innebär att mindre smältvatten kommer att flöda till människor och grödor i framtiden.

Globalt problem

Ökenspridning är ett problem i Centralasien och andra delar av världen, öknar expanderar, forskare borde titta på indikatorer som dammstormar och värmeböljor snarare än att enbart förlita sig på klimatklassificering.

Mänskliga aktiviteter som gruvdrift och jordbruk bidrar också till ökenspridning. Regeringar i Centralasien bör fokusera på hållbart jordbruk och urbanisering, uppmärksamma det förändrade klimatet och försöka vara mer anpassningsbara till det.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: