Social Climate Tech News

Mon 20 2022
Image

Kina testar världens första fullfunktionella rymdsolverifieringstorn

by bernt & torsten

På många sätt är rymden den perfekta platsen för en solenergiuppsättning. Det finns inga moln i vägen, ingen säsongsvariation och ingen atmosfärisk filtrering, och dina solpaneler kan fungera med maximal effektivitet dygnet runt eftersom planeten inte blockerar solen. Sätt en solpanel i rymden, enligt vissa uppskattningar, så kommer den att generera 6-8 gånger mer energi än vad den kan här nere på jorden.

Får du tillbaka strömmen till ytan? Nu är det problemet. Geosynkron bana, där en satellit håller sig mer eller mindre precis ovanför en enda punkt på jorden, är cirka 36 000 km (22 500 miles) upp i luften. Det är nästan tre gånger jordens bredd och lite längre än de flesta förlängningsledningar kan nå. Överföring, plus den ohyggliga kostnaden för rymduppskjutningar, har varit problemet.

Men kostnaderna för rymduppskjutning minskar med tillkomsten av återanvändbara raketer och alternativ uppskjutningsteknik, och världen är i ett desperat behov av pålitlig ren energi, så forskningen om rymdsolenergi fortsätter, särskilt inriktad på att förbättra effektiviteten för trådlös kraftöverföring i hopp att vi bara är ett par genombrott från kommersiellt konkurrenskraftig utomjordisk kraftgenerering.

Ett sådant forskningsprojekt rör detta “full-link, full-system rymdsolenergi markverifieringssystem”, byggt vid Xidian University i Xi’an, norra centrala Kina – en före detta huvudstad i Kina under många dynastier och en stad som är mest känd för att västvärlden som platsen där över 8 000 terrakottakrigare hittades i en underjordisk kammare på 70-talet.

Under ledning av Duan Baoyan har detta 75 m (246 fot) höga markverifieringssystem, som började byggas 2018, utformats för att möjliggöra forskning om “högeffektiv ljuskoncentrering och fotoelektrisk omvandling, mikrovågsomvandling, mikrovågsugn emission och vågformsoptimering, mätning och kontroll av mikrovågsstrålepekande, mikrovågsmottagning och likriktning och smart mekanisk strukturdesign.”

Enligt ett pressmeddelande från Xidian University har anläggningen nyligen godkänts av en grupp besökande experter efter att ha demonstrerat trådlös mikrovågsöverföring av kraft över ett avstånd på 55 m (180 fot). Det är det första systemet i världen som täcker hela skalan av rymdsolfunktioner, inklusive att spåra solen, koncentrera ljus, omvandla det till elektricitet, sända det i mikrovågsform och ta emot det i en separat rektenna – och universitetet säger att det körs framgångsrika tester cirka tre år före schemat.

Den övre delen av strukturen hänger upp en rad maträtter som fungerar som en surrogatsatellit, fokuserar solljus, omvandlar det till energi och skickar det ner till marken, där en rektennaskål samlar upp det.

Forskargruppen gör sig inga illusioner: att ta sig från 55 m till 36 000 km med tillräckligt hög effektivitet för att göra rymden solenergi värt besväret kommer att “kräva successiva kamp av flera generationer”, enligt pressmeddelandet. Det kommer att ta lång tid innan pengar som spenderas på den här tekniken bär mer frukt än att bara bygga fler solpaneler här på jorden. Om en rymdbaserad energisändningsantenn skulle installeras, kommer den markbaserade rektennamatrisen sannolikt att behöva vara flera kilometer tvärs över för att ta emot en användbar mängd energi.

Under tiden driver företag som Nya Zeelands Emrod vidare på trådlös mikrovågskraftöverföring för applikationer närmare jorden, som att ersätta högspänningsledningar över svår terräng.

Share:

Leave A Comment