Social Climate Tech News

Tue 21 06 2022
Image

Isbjörnspopulationen har upptäckts som kan överleva utan havsis

by bernt & torsten

En isolerad population av isbjörnar har upptäckts i sydöstra Grönland, som är fri från havsis under större delen av året. Isbjörnar behöver vanligtvis havsis för att överleva, så upptäckten väcker hopp om att vissa medlemmar av arten kan överleva förlusten av is orsakad av klimatförändringar.

Forskare identifierade den genetiskt distinkta underpopulationen som lever i fjordarna i sydöstra Grönland, som är omgiven av berg och ett inlandsis i väster och ett hav i öster. Eftersom denna region ligger så långt söderut, varar havsistäckningen endast cirka 100 dagar varje år.

Isbjörnar behöver tillgång till arktisk havsis för att jaga efter sälar. Så, med havsisen i regionen som minskar på grund av global uppvärmning, förväntas djuren vara nära att utrotas i slutet av detta århundrade.

Men den isolerade delbefolkningen har hittat ett sätt att jaga utan havsis. Gruppen, som består av 27 vuxna honor, har anpassat sig till att jaga på isen som kalvat av glaciärer – kallad glacial mélange. Forskargruppen använde genetisk analys för att lära sig att denna population har varit isolerad från andra isbjörnspopulationer längs Grönlands östkust i minst 200 år.

Spårningsdata från taggade björnar bekräftar att de inte rör sig långt. Till exempel, när medlemmar i gruppen vågade sig ut ur fjordarna, fastnade ibland isplattformarna på vilka de satt i den snabba strömmen som färdas längs Grönlands östkust.

Förekomsten av denna lilla population under förhållanden med lågt havsistäcke tyder på att det finns en chans att arten kan överleva, även när havsisen drar sig tillbaka längre norrut varje år.

Share: