Social Climate Tech News

Wed 15 06 2022
Image

‘Guldrush’ för gasproduktion hotar att låsa in global uppvärmning

by bernt & torsten

Länder runt om i världen häller pengar på nya naturgasanläggningar som kan förstöra möjligheterna att begränsa global uppvärmning, som svar på skyhöga energipriser och kriget i Ukraina.

Regeringar inklusive USA, Tyskland, Storbritannien och Kanada investerar i ny gasproduktion, distribution och användning när de försöker sanktionera Ryssland för invasionen av Ukraina, enligt ny forskning.

Resultaten, från forskningsinitiativet Climate Action Tracker, visar ett streck för gas på gång som kommer att låsa länder till användning av fossila bränslen vid en avgörande tidpunkt när forskare har varnat för att en avgörande vändning mot alternativ med lägre koldioxidutsläpp inom de närmaste åren är den enda sätt att avvärja klimatsammanbrott.

Rapporten lyfte fram USA, som har undertecknat ett avtal om att exportera ytterligare LNG till EU, genom en ökad ansträngning mot fracking. Tyskland och Italien har också tecknat avtal med Qatar som gasleverantör, liksom Egypten, värd för världens nästa klimatmöte, Cop27 i Sharm El-Sheikh i november.

Kanada planerar också ny LNG-produktion och snabbbyggande för att möta exportefterfrågan. Sammantaget har produktionen av fossila bränslen ökat i Kanada, USA, Norge, Italien och Japan, enligt Climate Action Tracker.

Storbritannien står också inför en massiv expansion av olje- och gasproduktionen i Nordsjön, eftersom regeringen har infört en oväntad skatt på industrin som innehåller ett kryphål som uppmuntrar företag att investera i ny produktion.

Utvecklingsländerna är också på väg in. Nigeria återupplivar gasledningsprojekt som hade lagts på hyllan, och Senegal och andra länder hoppas kunna utforska sina gasreserver.

Olje- och gasbolag runt om i världen njuter av en bonanza efter att kriget i Ukraina skickade energipriserna – som redan steg när världen återhämtade sig från den ekonomiska chocken av Covid-19 – till nya toppar.

Tanken på gas kommer när forskare har varnat att det är “nu eller aldrig” på klimatet. De globala utsläppen av växthusgaser måste halveras till 2030, enligt Intergovernmental Panel on Climate Change, för att ge världen en chans att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5C över förindustriella nivåer, det mål som man enades om vid förra årets Cop26 klimattoppmöte.

Vissa länder har hävdat att gasproduktion har en roll i övergången till en framtid med ren energi, eftersom gas producerar mindre koldioxid än kol. Men Internationella energiorganet varnade för ett år sedan att ingen ny olje- och gasutforskning skulle kunna ske från och med i år om världen skulle begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C.

Separat forskning har också funnit att det är billigare att gå direkt till förnybar energi från kol än att använda gas som ett “övergångsbränsle”.

Många alternativa strategier som regeringar bör använda, som att förbättra energieffektiviteten, öka förnybar energi, öka kollektivtrafiken och införa oväntade skatter på fossilbränsleföretagens stora vinster. Dessa har till stor del försummats i många länder, varnade CAT-rapporten, som istället har fokuserat på kortsiktiga energiförsörjningsåtgärder.

Share: