Social Climate Tech News

Wed 01 2022
Image

Hernieuwbare geothermie: een klimaatkampioen

by bernt & torsten

De klimaatcrisis is in de kern een energievraagstuk. Fossiele brandstoffen zijn de primaire bron van antropogene koolstofemissies. Kolen, olie en gas dreven de Industriële Revolutie aan. Toch zijn er oplossingen op het gebied van schone energiealternatieven zoals hernieuwbare geothermie.

Vandaag de dag is er wereldwijd nog steeds een enorme vraag naar meer energie, begrijpelijk in ontwikkelingslanden. Maar we kunnen fossiele brandstoffen niet veel langer verbranden zonder een planetaire klimaatcatastrofe uit te nodigen. Voor een rampvrije ontwikkeling hebben we dringend schone energie nodig.

Gelukkig is IJsland gezegend als het gaat om hernieuwbare energiebronnen. Waterkracht is er in overvloed. Het windenergiepotentieel is misschien wel het beste in Europa. Getijden en golfenergie trekken toekomstige kansen aan. (Zonnen? Nou, je kunt niet alles hebben.)

Hoe is geothermie de beste vorm van schone energie in IJsland?

En dan is er nog aardwarmte. Een groot deel van IJsland is inderdaad een actieve vulkaan, waar de aarde zweet van de interne hitte van haar gesmolten binnenste. Het is soms gevaarlijk om te leven, maar vanuit een energieperspectief is dit een zegen voor een cool land. Tegenwoordig haalt IJsland bijna 100% van zijn verwarming en elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, waterkracht en geothermische energie.

Vaak over het hoofd gezien in het discours over hernieuwbare energiebronnen. Geothermische energie is een schone en geteste energiebron die wereldwijd op grote schaal beschikbaar is.

IJsland is een pionier in het benutten van hernieuwbare geothermische energie. Onze hoofdstad, Reykjavík, ontleent zijn naam aan de stoompluimen van warmwaterbronnen die de eerste Noordse kolonisten begroetten. Niettemin werd de stad verwarmd door steenkool totdat IJslandse ingenieurs manieren vonden om natuurlijk warm water in de huizen te brengen.

Tegenwoordig wordt meer dan 90% van de huizen in IJsland verwarmd met aardwarmte. De voordelen zijn enorm, in de vorm van energiezekerheid en schone lucht, naast een lage energierekening. De talloze zwembaden en spa’s rond IJsland zijn een leuke bonus, net als kassen die ons subarctische land het hele jaar door voorzien van verse tomaten en bloemen.

Tegenwoordig is IJslandse knowhow in geothermisch gebruik een exportproduct. IJslandse experts werken aan geothermische projecten over de hele wereld. Lange tijd beschikte Reykjavik over ‘s werelds grootste geothermische installatie voor huisverwarming; tegenwoordig behoort die titel toe aan de stad Xianyang in China.

Geothermie breidt zich niet alleen uit in China, maar ook in Indonesië, Oost-Afrika, Midden-Amerika en elders. Actieve vulkanische zones zijn hotspots voor het gebruik van hernieuwbare geothermische energie, maar geothermische energie kan ook buiten dergelijke regio’s worden gebruikt. Net als op andere gebieden van hernieuwbare energie verlagen innovatie en technologische ontwikkeling de kosten en breiden ze de mogelijkheden uit.

Innovatie kweekt vaak innovatie

Geothermische stoom die wordt gebruikt voor elektriciteitsopwekking bevat wat CO2. IJslandse wetenschappers vroegen zich af of het mogelijk was om de koolstofdioxide ondergronds te pompen en daar op te slaan, omdat het basaltgesteente poreus is en zeer gevoelig voor koolstof. Er werd een experimenteel project in gang gezet en – zie en zie – het opgeloste koolstofdioxide stolde echt tot mineralen in de poriën van het gesteente. Het proces bleek zelfs sneller te gaan dan voorspeld.

Dit baanbrekende proces, Carbfix genaamd, is nu vooruitgegaan. Carbfix werkt samen met het Zwitserse bedrijf Climeworks om ‘s werelds grootste directe CO2-luchtafvang- en opslagfaciliteit te lanceren, gelegen in de geothermische energiecentrale Hellisheiði in de buurt van Reykjavík.

In een vroeg stadium geeft dit hoop dat we directe luchtafvang van CO2 kunnen gebruiken overal waar geschikt basaltgesteente zich bevindt. Levensvatbare directe luchtafvang kan een baanbrekende agent zijn in onze zoektocht naar netto nul koolstofemissies op wereldwijde schaal.

Dus, heeft IJsland, met zijn hernieuwbare energie plus koolstofafvang, zijn klimaatdoelen gehaald? Nee. We hebben zeer ambitieuze doelen gesteld op het gebied van schone energie en klimaatmitigatie. We willen fossiele brandstoffen volledig uitfaseren en tegen 2040 koolstofneutraliteit bereiken. Deze doelen zullen moeilijk te bereiken zijn, maar we willen de uitdaging aangaan.

Een prioriteit is het verminderen van de CO2-uitstoot in mobiele sectoren. Met personenauto’s gaat het goed. IJsland is nu nummer 2 in de wereld, na Noorwegen, in het aandeel van elektrische auto’s in de totale autoverkoop, mede dankzij genereuze belastingvrijstellingen voor schone auto’s en een snelle overheidsopbouw van laadstations.

IJsland moet meer schone energie benutten om klimaatdoelen te halen

Voor schepen en vliegtuigen is het moeilijker – de transformatie van fossiele brandstoffen is nog maar net begonnen. We hebben een elektrische veerboot in IJsland en enkele experimentele projecten in andere gebieden, maar we vertrouwen op geïmporteerde technologie in vliegtuigen en scheepsmotoren.

Om zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken, moet IJsland meer energie gebruiken Een rapport werd uitgebracht in maart 2022 en constateert dat een nieuwe impuls voor energieontwikkeling nodig is om de transformatie van schone energie in IJsland te voltooien en onze klimaatdoelen te bereiken.

Deze taak is een lastige. IJsland heeft voldoende onaangeboorde hernieuwbare energiebronnen, maar veel projecten zouden de unieke natuur van IJsland beïnvloeden, wat ons erfgoed is en een magneet voor buitenlandse toeristen. De taak is dus om een compromis te vinden tussen twee groene doelen: het behoud van onze natuur en het benutten van onze schone energiebronnen ten behoeve van het klimaat op aarde. Ik ben ervan overtuigd dat we beide kunnen bereiken.

IJsland wil een voorbeeld zijn voor anderen in klimaatzaken. We willen de eerste zijn in het voltooien van een transformatie van schone energie. We willen dat anderen met ons concurreren om dat doel te bereiken – de belangrijkste winnaar in zo’n race zou planeet Aarde zijn.

Share:

Leave A Comment